Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Autortiesību ieņēmumi palielinājušies par 10%

© F64

Līdz šī gada augustam autortiesību ieņēmumi salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir palielinājušies par 10%, aģentūru LETA informēja Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) pārstāve Lāsma Ģibiete.

Līdz augustam visas AKKA/LAA nodaļas kopā ieņēmušas aptuveni 2,86 miljonus eiro. Raidorganizāciju nodaļa saņēmusi 832 000 eiro, kas ir par 8% vairāk nekā pērn, Vizuālo darbu nodaļa saņēmusi 832 000 eiro, kas ir par 37% vairāk, bet Audiovizuālo darbu nodaļa sasniegusi 73% ieņēmumu palielinājumu, iekasējot 27 000 eiro.

Ģibiete norādīja, ka ir arī nodaļas, kuru ieņēmumi ir samazinājušies. Muzikālo darbu nodaļā saņemti 1 141 000 eiro, kas parāda samazinājumu par 9%, Literāro un dramatisko darbu nodaļā iekasēti 193 000 eiro, kas ir par 10% mazāk nekā pērn. Vislielākais ieņēmumu samazinājums ir Mūzikas mehānisko ierakstu nodaļai - par 21% mazāk nekā pagājušā gada jūlijā. Nodaļas ieņēmumi ir 42 000 eiro.

Kā pastāstīja Ģibiete, problēmu atlīdzības iekasēšanas ziņā AKKA/LAA nav. Problēmas esot ar līgumu slēgšanu ar raidorganizācijām, lai gan organizācijas tarifi esot vieni no viszemākajiem Eiropā.

Problēma autoru tiesību jomā Latvijā ir sabiedrības nepietiekamā informētība šajos jautājumos, pastāstīja Ģibiete. Lai situāciju uzlabotu, sākot ar šo mācību gadu, AKKA/LAA sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju, Valsts izglītības satura centru (VISC) un Latvijas izpildītāju un producentu apvienību (LaiPA) plāno mācību saturu sociālajās zinātnēs pamatskolā un kulturoloģijā vidusskolā papildināt ar informāciju par autoru tiesībām un intelektuālo īpašumu. Pašlaik plānots sagatavot mācību līdzekli, kā arī organizēt speciālus seminārus sociālo zinātņu un kulturoloģijas skolotājiem.

Jau ziņots, ka AKKA/LAA un pētījumu uzņēmuma "Factum" veiktajā aptaujā lielākā respondentu daļa - 60% aptaujāto - atbalstīja autortiesību iekļaušanu skolu mācību programmā.