Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Rungainis: "Citadeles" pircējiem darījums būs ļoti, ļoti izdevīgs

© F64

Pagaidām oficiālas informācijas trūkuma dēļ grūti komentēt apgalvojumu, ka bankas "Citadele" investori varētu būt pasaules un investīciju biznesa smagsvari, tomēr skaidrs, ka zemās cenas dēļ bankas pircējiem darījums būs ārkārtīgi izdevīgs, aģentūrai LETA atzina investīciju baņķieris Ģirts Rungainis.

"Grūti pateikt, vai patiešām investoru vidū ir Pols Volkers un citi ekonomikas un banku industrijas smagsvari, tomēr skaidrs, ka viņi iegādāsies banku ļoti, ļoti lēti," sacīja Rungainis.

Viņš atturējās precizēt, cik varētu būt "ļoti lēti", bet norādīja, ka bankas stāvoklis patlaban ir labs, par ko liecina auditoru un uzraugu ziņojumi, tomēr "jebkura cena, kas būs zemāka par pašu kapitāla cenu, būs lēta".

"Domāju, ka cena būs divreiz zemāka. Jebkurā gadījumā darījums būs ārkārtīgi izdevīgs pircējiem, bet, ne tik ļoti izdevīgs valstij. Diemžēl valsts pati nonākusi šādā situācijā, ka banka jāpārdod iespējami ātri, tātad arī lēti," sacīja baņķieris.

Kā ziņots, viens no ASV investoriem, kas plāno iegādāties bankas "Citadele" akcijas, ir bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Pols Volkers, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Savukārt Latvijas Televīzija uzzinājusi, ka Kolinsa biznesa partneri šajā darījumā varētu būt arī citi banku un investīciju biznesa smagsvari. Starp partneriem varētu būt banku pasaulē plaši pazīstamā Safru baņķieru ģimene, Stenlijs Šūmans - ASV investīciju bankas "Allen & Company" izpilddirektors, ēģiptiešu miljardieris Nasevs Saviris, ASV investīciju kompānijas "Cramer, Roshental & McGlynn" līdzdibinātājs Džeralds Krāmers, kā arī kanādiešu fonds "Vealhouse Capital Management".

Latvijas valsts amatpersonas nekādus komentārus par šo informāciju nesniedz. Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) preses sekretāre aģentūrai LETA sacīja, ka komentāri par šo jautājumu netiek sniegti, ievērojot darījuma konfidencialitāti.

Jau ziņots, ka Latvijas valdība šomēnes akceptēja ASV fonda "Ripplewood Holdings" izteikto bankas "Citadele" iegādes piedāvājumu. Tas paredz, ka 25% bankas "Citadele" akciju iegādāsies "Ripplewood Holdings", 50% iegūs patlaban publiski nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB).

ERAB atbalsta Latvijas valdības lēmumu pārdot valstij piederošās bankas "Citadele" akcijas starptautiskai investoru grupai, ko vada "Ripplewood Holdings" un fonda dibinātājs un izpilddirektors Tims Kolinss.

ASV investoru piedāvātā cena par bankas "Citadele" akcijām un visi investoru vārdi tiks atklāti pēc darījuma noslēgšanas.

Televīzijas ziņu kanālu raidījumi vēstījuši, ka par bankas "Citadele" akcijām investori esot piedāvājuši 92 miljonus eiro, tomēr reālā summa varētu būt krietni mazāka. Turklāt pircējs ņems vērā arī bankas likviditāti, taču bankā varētu būt 45 miljonu eiro nelikvidāte. Tādējādi investors par banku varētu samaksāt no 65 līdz 70 miljoniem eiro.

Pašlaik Latvijas valsts īpašumā ir 75% mīnus viena bankas "Citadele" akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder ERAB.