Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

VID "liks mierā" lielos uzņēmumus

© f64

Valsts ieņēmumu dienests (VID) plāno "likt mierā" lielos uzņēmumus.

Aprēķini rāda, ka Latvijā 3% juridisko personu samaksā 93-95% no visa valsts budžeta. Valstij ir jāsaka paldies šiem uzņēmumiem, kuri ar savu intelektu un prātu spējuši valsti uzturēt, šodien Saeimā rīkotajā konferencē par nodokļiem sacīja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone. Viņa stāstīja, ka iecerēts ik gadu katram no lielajiem uzņēmumiem individuāli nosūtīt vēstuli, sakot paldies par nomaksātajiem nodokļiem un sniedzot informāciju, ka uz gadu uzņēmumu plānots "likt mierā", lai tas var attīstīt biznesu un ieguldīt intelektu jaunas pievienotās vērtības radīšanā.

Iecerēts, ka turpmākajos gados jau maija sākumā būs zināmi tie 5000-6000 uzņēmumu, kuriem VID nosūtīs šādas vēstules.

Pētersone atzina, ka arī Lietuvā un Igaunijā ir līdzīga uzņēmumu un nodokļu struktūra kā Latvijā, proti, ir ļoti maz lielu uzņēmumu un ļoti daudz pavisam sīku uzņēmumu. Mazajiem uzņēmumiem ir jābūt ļoti vienkāršai nodokļu likumdošanai, piemēram, noteikta gada maksa, ko maksā, vadoties no apjoma, atzina VID ģenerāldirektore.

VID arī vēlas Latvijā īstenot jau Lietuvā un Igaunijā sevi labi pierādījušu ideju - reizi gadā publicēt informāciju, cik daudz gada laikā nodokļos pēc naudas plūsmas principa ir nomaksājušas juridiskās personas.