Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vācija nākamgad uz Baltiju nosūtīs aptuveni 800 karavīrus

© Scanpix

Austrumeiropas drošības stiprināšanai nākamgad Vācija uz mācībām Baltijas valstīs plāno nosūtīt aptuveni 800 karavīrus, aģentūrai LETA apliecināja Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

Par karavīru atrašanās ilgumu un to, cik tieši karavīru varētu ierasties Latvijā, patlaban esot pāragri runāt.

Jau ziņots, ka Baltijas valstu drošības stiprināšanai uz Latviju savus karavīrus varētu nosūtīt Vācija, Beļģija, Ungārija, Kanāda un citas valstis.

Patlaban precīzi skaidrība par NATO valstu karavīru nosūtīšanu ir vienīgi no ASV un Norvēģijas.

Septembra beigās Latvijā sāksies starptautiskas sauszemes spēku mācības "Silver Arrow 2014", uz kurām ieradīsies arī Norvēģijas rota - aptuveni 190 karavīri un kaujas mašīnas. Norvēģu vienība Latvijā paliks ilgāku laiku, lai piedalītos arī citās mācībās.

Latvijā jau vairākus mēnešus izvietota ASV desantnieku rota, kura tiek rotēta, un ASV puse jau iepriekš paziņojusi, ka Baltijā šīs valsts karavīri uzturēsies tik ilgi, cik vajadzēs.

Lielbritānija paziņojusi, ka uz austrumu robežvalstīm sūtīs 3500 karavīrus gada laikā, savukārt Aizsardzības ministrijas izveidotajā portālā "sargs.lv" rakstīts, ka arī Dānija ir apliecinājusi gatavību nosūtīt līdz 300 karavīru uz Baltijas valstīm un Poliju.

Patlaban nav precīzi zināms, cik daudz un uz kādu laika periodu iepriekšminēto NATO valstu karavīri tiks sūtīti uz Latviju.

LETA jau ziņoja, ka AM un Nacionālie bruņotie spēki kopā ar citu valstu ekspertiem sākuši darbu, lai īstenotu pagājušā nedēļā NATO samitā pieņemtos lēmumus. Samitā arī pieņemts lēmums par militāro mācību intensitātes paaugstināšanu Austrumeiropā.