Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Ātros nesagaidījušā ventspilnieka lietā vainīgo nav

© f64

Ir izbeigts kriminālprocess ātro palīdzību nesagaidījušā ventspilnieka Edvīna Cunska lietā. Vainojamos viņa nāvē tā arī neatrod.

Ar šādu policijas lēmumu nav mierā Edvīna Cunska dzīvesbiedre Rasma Lazdiņa, kura meklēs iespējas, kā to pārsūdzēt. Viņa par to konsultēsies ar juristu, jo uzskata, ka izmeklēšana ir jāatjauno. «Iznāk, ka neviens nav vainīgs un ir pilnīgi normāli, ka cilvēkam vairāk nekā stunda bija jāgaida ātrā palīdzība. Iznāk, ka tā tam bija jābūt un tas nekas, ka cilvēks nomira,» neizpratnē ir Rasmas kundze. Viņa uzskata: ja reiz ir tādi normatīvie akti, ka ātrajai palīdzībai lauku teritorijā uz izsaukumu jāierodas 25 minūšu laikā, tad tas ir arī jāievēro.

Kā rakstīts Valsts policijas Ventspils iecirkņa paziņojumā R. Lazdiņai, Veselības ministrijas Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra atbildīgās komisijas ekspertu atzinums norāda, ka ārstniecības personas savus profesionālos pienākumus pildījušas atbilstoši prasībām un E. Cunska nāves iestāšanās nav cēloņsakarībā ar ārstniecības personu profesionālo pienākumu pildīšanu vai nepildīšanu. Savukārt Veselības ministrija, sniedzot policijai atbildi par Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktora pienākumu izpildi, ir norādījusi, ka arī dienesta direktors strādā atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam un E. Cunska nāves iestāšanās nav saistāma ar ārstniecības personu profesionālo pienākumu nepienācīgu pildīšanu un valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu. «Līdz ar to izmeklēšanas laikā noskaidrotie apstākļi un izdarītie secinājumi norāda, ka minētajā nodarījumā nav noziedzīga nodarījuma sastāva,» rakstīts policijas paziņojumā par kriminālprocesa izbeigšanu.

Rasmas kundze piekrīt, ka ārstniecības personas nav vainojamas viņas dzīvesbiedra nāvē. Jo ārstiem jau vairs nebija ko glābt – NMP brigādes ierašanās brīdī cilvēks jau bija miris. Viņasprāt, vainīgs ir NMPD, kas ārstniecības personas laikus nenogādāja pie pacienta. Taču nu izrādās, ka arī dienests ne pie kā nav vainojams. «Tā tas nevar būt. Kaut kas nav izdarīts līdz galam, ja reiz sākotnēji tika secināts, ka ir pamats uzsākt krimināllietu,» uzskata Rasmas kundze.

Valsts policijas Ventspils iecirkņa Kriminālpolicijas priekšniece Ramona Vilkriste izmeklēšanas rezultātus plašāk nekomentē, vien apstiprina, ka iesaistīto personu darbībās nav ticis konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs, tāpēc nekas cits nav atlicis, kā kriminālprocesu izbeigt.

Jau rakstījām, ka traģiskais gadījums notika pagājušā gada 3. augustā, kad Ventspils ugunsdzēsības dienesta bijušais vadītājs E. Cunskis nomira, stundu un 15 minūtes gaidot ātrās palīdzības brigādi. Veselu stundu kopš ātro izsaukšanas vīrietis vēl bija dzīvs. NMPD jau iepriekš no notikušā centās norobežoties un savu vainu nesaskatīja. Dienesta iekšējā izmeklēšanā tika secināts, ka atbildīgie rīkojušies pareizi, tostarp, neskatoties uz pirmsinfarkta pazīmēm, E. Cunska izsaukumu novērtējot tikai ar trešo steidzamības pakāpi. Dienesta virzienā izskanēja arī pārmetumi, ka saistībā ar pilsētas svētkiem Ventspilij netika nodrošinātas papildu ātro brigādes. Liktenīgajā dienā, kad Ventspilī notika pilsētas svētki, bija divkāršojies izsaukumu skaits, taču dienests apgalvoja, ka tas neesot bijis saistīts ar viesu pieplūdumu Ventspilī.