Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Jūlijs Krūmiņš tiesai atklājis puspatiesību

© F64

Skaidrojot Rīgas apgabaltiesai iemeslus, kāpēc nevar ierasties uz liecību sniegšanu tiesai, miljonārs Jūlijs Krūmiņš pavēstījis tikai daļu patiesības.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka viņš ir ārkārtīgi aizņemts vīrs, kurš uzņēmies rūpes par jaunu partiju, kas sola politiskas pārmaiņas; viņam nenogurstoši bija jārūpējas par saviem ļoti ietekmīgajiem draugiem; daudz laika aizņēma vērienīgi biznesa projekti.

Jāatgādina, ka šā gada martā vēstulē Rīgas apgabaltiesas tiesnesim Borisam Geimanam J. Krūmiņš norādīja tikai to, ka, ņemot vērā «manu ievērojamo vecumu un to, ka daudz sava laika pavadu ārpus Latvijas Republikas robežām, man nav iespējams vairākkārtīgi, atkārtoti ierasties tiesā». Savā argumentācijā miljonārs arī apelēja pie konkrētās krimināllietas termiņu saprātīguma: «Esmu sniedzis vairākkārtīgas liecības gan prokuratūrā, gan arī tiesā, ir pagājis ļoti ilgs laiks; tiesvedība šajā krimināllietā ilgst jau vairāk nekā piecus gadus.»

Pabijis kosmosā

J. Krūmiņam taisnība – process pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu Rīgas apgabaltiesā ilgst jau sesto gadu. Šajā procesā J. Krūmiņš ir atbildējis uz visiem prokuroru jautājumiem un tikai uz dažiem aizstāvja jautājumiem. Lielākā daļa aizstāvju un visi apsūdzētie J. Krūmiņam savus jautājumus nepaguva uzdot, jo 2010. gada rudenī viņš tiesas zālē paziņoja, ka aizlido uz Austrāliju. No Austrālijas J. Krūmiņš atgriezās jau pēc dažiem mēnešiem, un tūlīt pat saziņas līdzekļi plaši ziņoja par viņa aktivitātēm biznesā un sabiedriskajā dzīvē.

Savukārt pēdējais J. Krūmiņa ārzemju brauciens, ko atspoguļojis žurnāls Kas Jauns, noticis šā gada februārī. Vairākas nedēļas J. Krūmiņš «ar ģimeni» vizinājies pa ASV. Miljonāra ģimene, kopā 12 cilvēki, apmeklējuši pasaulē lielāko Disnejlendu Orlando pilsētā. Par uzturēšanos un biļetēm tikai Disnejlendā vien J. Krūmiņš esot šķīries no 15 000 ASV dolāru. «Kamēr jaunā paaudze nepagurdami vizinājās amerikāņu kalniņos, Jūliju visvairāk sajūsmināja atrakcija Brauciens kosmosā, kurā iespējams izbaudīt sajūtas, kas līdzinās tām, ko, dodoties misijās, reāli izjūt kosmonauti. «Vienīgā problēma man bija tā, ka gluži kā ar uguni nācās meklēt vietas, kurās atļauts smēķēt,» pasmaida Krūmiņš,» vēsta Kas Jauns. Pēc Orlando apmeklējuma ģimene devusies uz saulaino Floridu Maiami.

Šis vērienīgais brauciens bijis veltīts J. Krūmiņa septiņdesmitajai dzimšanas dienai, kura ar milzu vērienu tika nosvinēta 2013. gada nogalē. Šo grandiozo svinību vadīšanu J. Krūmiņš bija uzticējis hokejista Sanda Ozoliņa bijušajai draudzenei Annai Lieckalniņai.

Par citiem vērienīgiem un ilgiem ārzemju braucieniem, kuri varētu būt šķērslis Rīgas apgabaltiesas apmeklējumam, plašsaziņas līdzekļos informācija nav atrodama.

Apartamentu rūpes

Ļoti plaša informācija atrodama par J. Krūmiņa aktivitātēm nekustamo īpašumu jomā. Šā gada aprīlī un maijā, kad tiesa cītīgi mēģināja J. Krūmiņu ievilināt tiesas zālē liecību sniegšanai, miljonārs nodarbojās ar pārcelšanos no savas Baltezera villas Senču sils uz «dzīvokli Jūrmalā». Senču silā palika dzīvot viņa meita Maija Čerņavska – partijas No sirds Latvijai līderes Ingunas Sudrabas draudzene un biznesa partnere. Senču silā arī reģistrēti liela daļa J. Krūmiņam piederošu uzņēmumu, kurus vada M. Čerņavska.

Bet miljonārs Jūrmalā iekārtojās savā pērn uzbūvētajā viesu namā Alvīne augšējā stāva apartamentos.

Žurnāls Kas Jauns ziņoja, ka maija vidū, jau dzīvodams Jūrmalā, J. Krūmiņš vedis uz koncertu savu bijušo sievu Jeļenu Krūmiņu un mazdēlu Edgaru.

Jūnija sākumā kādā Alvīnes īrnieku ģimenē mājas dzemdībās nācis pasaulē mazulis. Šis notikums nav palicis bez saimnieka ievērības. J. Krūmiņš jaundzimušā puikas mammai sarūpējis krāšņu ziedu klēpi.

Alvīnes īrnieku privātās dzīves izrādīšana masu medijiem gan nav patikusi TV apskatniecei Andai Rožkalnei, kura par J. Krūmiņa aktivitātēm laikrakstā Kultūras Diena raksta šādi. «Uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš, kad nav Austrālijā, parasti ir pa rokai jebkādam slavenību preses izdevumam. Raidījumā Tikai ar ielūgumiem viņš ir gājis tālāk nekā jebkad. Šoreiz uzņēmējs mazāk stāsta par sevi, bet laiž raidījuma kameras savu citiem izīrēto namu istabās. Nieks par ielāčošanu personiskajā dzīvē un sensitīviem datiem, viņš vēl paziņo, kādas gleznas karājas un kur pirktas mēbeles bojāgājušā hokejista Kārļa Skrastiņa ģimenes mājās. Ļoti gaumīgi un ētiski, vai ne? Uzmanieties pat runāt ar Jūliju Krūmiņu, ja nevēlaties stāstu piektdienas vakarā!» pukojas eksperte.

Visu draugiem!

Jūlija sākums miljonāram nesis jaunas rūpes. Kā raksta žurnāls Kas Jauns, J. Krūmiņa tuva drauga, atvaļinātā robežsardzes komandiera ģenerāļa Gunāra Dāboliņa dēls Jānis Dāboliņš bija nolēmis apprecēties ar mārketinga speciālisti Svetlanu Vaišli. Miljonārs sava drauga dēlam piedāvājis kāzas svinēt viņa Baltezera villā Senču sils un pats uzņēmies jaunlaulāto ievadīšanu laulības ostā ar savu motorjahtu Pelnrušķīte.

Jūlija vidū J. Krūmiņam atkal jaunas rūpes: no Maskavas pa dzelzceļu uz Rīgu traucās viņa seni draugi – dziedātāja Alla Pugačova un viņas kārtējais vīrs, humorists Maksims Galkins. Ja iepriekš kopš 2004. gada A. Pugačova ar saviem laulātājiem festivāla Jaunais vilnis norises laikā apmetās Baltic Beach Hotel prezidenta apartamentos, tad šogad viņai bija iespēja apmesties jaunuzceltajā Alvīnē, kas atrodas tikai dažu desmitu metru attālumā no Dzintaru koncertzāles. Draugiem māksliniekiem J. Krūmiņš atvēlēja savus personīgos apartamentus.

Alvīnē pie J. Krūmiņa šogad mitinājušies arī dziedātāji Nikolajs Baskovs, Valērijs Meladze, komponists Konstantīns Meladze un A. Pugačovas meita no pirmās laulības ar lietuviešu cirka mākslinieku Kristīne Orbakaite. «Pugačovas izraudzītie apartamenti, kas ir šaurāki, toties krietni mājīgāki par smalkās pieczvaigžņu viesnīcas prezidenta numuru, iekārtoti askētiskā stilā. Pugačovai acīmredzot vairs nav būtiska plunčāšanās vannā ar jūras ainavas vērošanu. Dzīvoklī ir ar virtuvi apvienota viesistaba, divas guļamistabas un balkons, no kura paveras jauks skats uz priežu galotnēm. Viesistabā ir kamīns, kā arī baltas klavieres. Kā iepriekš izteicies viesu nama saimnieks, viņš gan tās nespēlē – muzicēt varot muzikāli ciemiņi. To varēs, piemēram, Alla Pugačova, kas savus deviņus mēnešus vecos dvīņus Elizabeti un Hariju jau kopš mazotnes radina pie mūzikas, kopā ar bērniem spēlējot klavieres,» ziņo Kas Jauns.

Jāuzrauga partija

Rūpes par ģimenes locekļiem, draugiem un nekustamajiem īpašumiem nebūt nebija vienīgās J. Krūmiņa dzīvē brīdī, kad Rīgas apgabaltiesā viņu vēlējās ieraudzīt tiesnesis B. Geimans.

Kopš pērnā gada nogales miljonārs cītīgi turējis roku uz I. Sudrabas partijas No sirds Latvijai dibināšanas pulsa. Lai arī intervijā laikrakstam Vesti Segodņa J. Krūmiņš apgalvo, ka I. Sudrabas partijai nav ziedojis ne santīma, citos preses izdevumos viņš pats un arī I. Sudraba atzinusi, ka runājis par partijas finansējumu ar biznesmeņiem. Pati I. Sudraba presē ir skaidri paziņojusi, ka miljonārs ir viņas partijas līdzdalībnieks un padomdevējs.

J. Krūmiņš ne tikai pats uzrauga un konsultē partiju, bet arī skubina to darīt saviem klasesbiedriem politiķim Jānim Jurkānam un miljonāram Jurim Savickim, ziņo Kas Jauns. Jāatzīst, ka par savu naudu nodibināt partiju pratīs ikviens, bet to izdarīt par citu naudu ir daudz sarežģītāk un laikietilpīgāk. Partijas Vienoti Latvijai lokomotīve J. Jurkāns laikrakstā Diena atzinis, ka konsultējis partiju No sirds Latvijai. «Mans bērnības draugs Jūlijs Krūmiņš, ar kuru es esmu uzaudzis vienā mājā, sāka viņu atbalstīt un lūdza, lai palīdzu,» savas rīcības motivāciju skaidroja J. Jurkāns.

Cīņa ar kaimiņiem

Publikācijas presē liecina, ka bez visa augšminētā miljonāram daudz rūpju, spēku un laika atņēmusi cīņa ar Jūrmalas iedzīvotāju Tiju Ezeriņu. Šajā sakarībā J. Krūmiņš pat rakstījis atklātu vēstuli laikrakstam Diena: «Latvijā tūrisms ienes vien niecīgu daļu. Un tā tas turpināsies, kamēr tādas Tijas Ezeriņas un viņai līdzīgie liks šķēršļus tūrisma attīstībai valstī, driķējot muļķīgas sūdzības par trokšņiem, ko radot atpūtnieku izklaides. Ezeriņas kundze, ja Jūsu dzīvesvieta atrodas tik ekskluzīvā vietā, kur naktī – kā jums šķiet – var traucēt trokšņi no kroga, kas uzbūvēts Dzintaru pludmalē, iesaku to pārdot. Tas ir miljonus vērts īpašums. To pārdodot, var nopirkt trīs līdzvērtīgas dzīvesvietas klusos guļamrajonos, kur līdz ar tumsas iestāšanos dzīve apstājas. Tādas vietas Jūrmalā ir gana daudz, brauciet dzīvot uz Mellužiem vai Asariem, tur jūs neviens netraucēs! Netraucējiet valstij tūrisma attīstību! Necērtiet robu jau tā plānajos valsts un pilsētas budžetos! Ja nebūtu šo nakts uzdzīvotāju, kuri Jūrmalā iebrauc līdz ar konkursu Jaunais vilnis vai Comedy Club šoviem un tērē šeit ievērojamas naudas summas, pilsēta nebūtu tik sakopta, tai nebūtu līdzekļu remontēt sociālos dzīvokļus un sociālais budžets būtu ievērojami mazāks.»

Jāatgādina, ka, neraugoties uz miljonāra acīmredzamo aizņemtību, tiesnesis B. Geimans vēstulē J. Krūmiņam piedraudējis ar piespiedu atvešanu uz tiesu vai naudassodu, ja arī turpmāk liecinieks ignorēs tiesas pavēstes.