Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Gaismas pils" atklāšanas pasākumus apmeklējuši vairāk nekā 10 000 cilvēku

© F64

Ar krāšņo un plaši pārstāvēto Novadu dienu, atbalstītāju godināšanu, Inaugurācijas ceremoniju, Dainu skapja atklāšanu un pasākumu "Salasīšanās", aizvadīti Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) - Gaismas pils - atklāšanas svētki. Kopumā šos pasākumus apmeklēja vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku.

28.augustā katrs Gaismas pils stāvs kļuva par skatuvi kādam Latvijas novadam, un ikvienam interesentam bija iespēja satikties ar teju 1000 kultūras un radošo kolektīvu pārstāvjiem no Kurzemes, Zemgales, Vidzemes, Latgales un Sēlijas. Novadu dienā bija klausāmi orķestru, folkloras ansambļu un džeza mūzikas koncerti, tika spēlēts teātris, rādītas filmas, lasīta dzeja, darbojās radošās darbnīcas un tika atvērtas izstādes.

Novadu dienā bibliotēkas Mezonīna stāvā sadarbībā ar LNB Atbalsta biedrību atklāta fotoizstāde "Latvijas mazās gaismas pilis". Tajā apskatāmas 59 Latvijas bibliotēkas, kas pēdējos desmit gados uzceltas no jauna vai piedzīvojušas pozitīvas pārmaiņas. Izstāde skatāma LNB jaunajā ēkā līdz 18.septembrim. Pēc tam tā tiks izstādīta arī citviet Latvijas novados.

29.augustā norises iezīmēja galvenokārt svinīga un oficiāla satura pasākumi. Īpašā pieņemšanā tika godināti tie cilvēki, kuri 25 gadus ir piedalījušies, atbalstījuši, līdzdarbojušies bibliotēkas tapšanā. Vienlaikus, klātesot Latvijas Republikas kultūras ministrei Dacei Melbārdei, LNB direktoram Andrim Vilkam, LNB Atbalsta biedrības biedriem, Gaismas pils ziedotājiem tika atklāta Lielā ziedotāju siena.

Gunāra Birkerta projektētā 3x13 metru lielajā sienā tās atklāšanas brīdī lasāmi 304 ziedotāju vārdi kā īpaša pateicība par viņu atbalstu Gaismas pils tapšanas laikā. Kopumā Ziedotāju sienā paredzēta vieta 2000 ziedotāju vārdiem.

 Ziedoņa zālē norisinājās oficiālā Inaugurācijas ceremonija, kurā piedalījās valsts augstākās amatpersonas, ap 100 ārvalstu viesu, t. sk. Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas (IFLA) prezidente Sinnika Sipile, Eiropas Bibliotēku informācijas un dokumentācijas asociācijas (EBLIDA) prezidents Klauss Pēters Betgers, kā arī 17 nacionālo bibliotēku vadītāji, UNESCO eksperts Erlands Koldings-Nīlsens un citas personas, kuras 25 gadu laikā aktīvi aizstāvējušas ideju par Gaismas pils celtniecību un praktiski atbalstījušas tās norisi. Vienlaikus šī pasākumā laikā tika prezentēts arī Dānijas Karaliskās bibliotēkas pārsteigums - vecā Stendera globuss. Inaugurācijas ceremonijā klātienē īpaši tika godināts LNB jaunās ēkas projekta autors - Gunārs Birkerts.

Īsi pirms LNB atklāšanas nedēļas noslēguma Gaismas pils 5. stāvā blakus Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta Latviešu folkloras krātuvei notika Dainu skapja atklāšana. Tajā piedalījās LR kultūras ministre Dace Melbārde, eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar kungu Imantu Freibergu un UNESCO ģenerāldirektora vietnieks Getačujs Engida.

LNB atklāšana noslēdzās ar vērienīgu pasākumu "Salasīšanās", kas norisinājās bibliotēkas pieguļošajā teritorijā pie lielas grāmatas formā izvietotiem videoekrāniem. "Salasīšanās" laikā ikvienam kopā ar pazīstamiem latviešu mūziķiem un aktieriem bija iespēja izlasīt un izdziedāt kopumā 14 latviešu autoru dziesmas.

"Salasīšanās" laikā, noslēdzot arī Gaismas pils atklāšanas lentes griešanas akciju, sešas no septiņām izkaltajām šķērēm tika dāvināts dažādām Latvijas kultūras, izglītības un zinātnes iestādēm:

Mezonīna stāva šķēres - Latvijas Nacionālajam arhīvam.

2.stāva šķēres - Latvijas Universitātei

3.stāva šķēres - Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejam

4.stāva šķēres - Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejam

5.stāva šķēres - Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam

6.stāva šķēres - Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam

Savukārt 7.stāva šķēres turpmāk glabās Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Līdz pat 13.septembrim Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā būs aplūkojama fotoizstāde "Gaismas pils lentes griešana". Tajā varēs aplūkot 95 lentes griešanas mirkļus.