Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Noslēgsies "Gaismas pils" atklāšanas nedēļa

© F64

Šovakar plkst.21 pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ar pasākumu "Salasīšanās" noslēgsies "Gaismas pils" atklāšanas nedēļa.

Pasākumā piedalīsies koris "Kamēr…", Ieva Akuratere, Dita Lūriņa, Aija Vītoliņa, Jānis Stībelis, Valters Frīdenbergs, Normunds Rutulis, Elīna Šimkus un citi mūziķi.

LNB atklāšanas svētku radošais direktors Gatis Mūrnieks pastāstīja, ka latviešu dzejnieku darbus pasākumā lasīs un latviešu autoru dziesmas dziedās ne tikai pazīstami mūziķi un aktieri, bet arī ikviens, kas vēlēsies piedalīties atklāšanā. "100 mikrofoni, vislielākā grāmata un kopības sajūta, kas aizsākās "Grāmatu draugu ķēdē" un atklāšanas lentes griešanā būs tās noslēguma pasākuma galvenie akcenti," norādīja Mūrnieks.

Atklāšanas dienā īpašā pasākumā tiks godināti tie cilvēki, kuri 25 gadus ir piedalījušies, atbalstījuši, līdzdarbojušies bibliotēkas tapšanā, bet "Ziedoņa zālē" oficiālajā Inaugurācijas ceremonijā piedalīsies ap 100 ārvalstu viesu, tajā skaitā Starptautiskās bibliotēku asociāciju un institūciju federācijas (IFLA) prezidente Sinnika Sipile, Eiropas Bibliotēku informācijas un dokumentācijas asociācijas (EBLIDA) prezidents Klauss Pēters Betgers. Klāt būs arī 17 nacionālo bibliotēku vadītāji, tostarp Dānijas Nacionālās bibliotēkas direktors, UNESCO eksperts Erlands Koldings-Nīlsens, Lietuvas Nacionālās bibliotēkas direktors un "Bibliotheca Baltica" organizācijas prezidents Renalds Gudauskss, UNESCO pārstāvis Henriks Juškevičs, bijusī Latvijas vēstniece Francijā Aina Nagobads-Ābola, Dānijas Kultūras institūta ģenerālsekretārs Mikaels Mecs-Merks, kā arī Gunāra Birkerta dēls, rakstnieks Svens Birkerts, Nīderlandes princese Petra Laurentīne un Orānijas princese Meibla van Amsberga.

Sākot no šodienas līdz pat 13.septembrim, VAS "Latvijas Dzelzceļa" muzejā būs aplūkojama izstāde "Gaismas pils lentes griešana". Jūnijā Gaismas pils atklāšanas notikumu virknei pievienojās īpašs notikums - sadarbībā ar "Latvijas Dzelzceļš" norisinājās atklāšanas lentes fiziska (ar īpaši kaltajām un tehnoloģiski aprīkotajām šķērēm) un digitāla ("www.gaismaspils.lv") griešana, kuras laikā Latvijas iedzīvotājiem bija iespēja pašiem atklāt LNB.

Fotoizstādē varēs aplūkot 95 lentes griešanas mirkļus. Šķēres kā simbols tiks dāvinātas dažādām institūcijām.

Visi, kuri Gaismas pils atklāšanas lenti ir pārgriezuši digitāli, savu lentes fragmentu jeb grāmatzīmi varēs saņemt šodien plkst.12 pie LNB jaunā ēkas centrālās ieejas, savukārt no plkst.20 - reģistratūrā. Grāmatzīmes varēs saņemt arī pēc LNB atklāšanas septembrī.

"Salasīšanās" pasākumu tiešraidē varēs vērot LTV 1 un klausīties Latvijas Radio 1.

Ar "Gaismas pils" atklāšanu bijusi saistīta "Grāmatu draugu ķēde" 18.janvārī, kā arī LNB lentes griešana visā Latvijā un virtuāli internetā. LNB jaunā ēka ikvienam bijusi atvērta jau no 12.jūnija, kad ar pasākumiem "Kaskādes" tika atvērti bibliotēkas stāvi.