Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Gunārs Birkerts – no Stikla kalna līdz Gaismas pilij

© F64

Arhitekts Gunārs Birkerts, kurš ieradies uz Gaismas pils atklāšanu Rīgā, atzīst, ka šajā projektā ielikta viņa sirds un dvēsele un veidot Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas projektu ir bijis nacionāls gods. Vienlaikus viņš ironiski piebilst, ka šis presē jau nodēvēts par viņa beidzamo lielāko darbu.

«Man jāgatavojas uz tām beigām,» nosmej slavenais arhitekts, bet viņa kolēģis, LNB projekta īstenošanas darba grupas eksperts Jānis Dripe atgādina, ka par Gaismas pils projektu intensīvi interesējas ārvalstu prese un G. Birkerts atbild uz jautājumiem. G. Birkerts uzteic ēkas telpisko sajūtu un kvalitāti: «Esmu ļoti gandarīts.» Šis ir bibliotēkas projekts, pie kura viņš ir visilgāk strādājis, bet par kritiskajām piezīmēm vien noteic, ka kritika pastāv vienmēr, jo jauna ēka ir daļa no ierastās pilsētvides.

Arhitekts izskaidro, ka viņš savus projektus veido tā, lai varētu mainīt. Arī jaunā bibliotēkas ēka Rīgā sākotnēji bija Stikla kalns, bet pēc tam «pamodās Gaismas pils». Tagad ir zaudēta trešā daļa no ēkas iepriekš plānotā garuma. Meistars pieļauj – ja to saglabātu, ēka izskatītos elegantāka. Taču ārējais veidols ir saglabāts. «Cilvēki nesekoja līdzi metamorfozēm. Viņi nav sekojuši idejas attīstībai,» viņš uzsver. Tāpēc pirms desmit gadiem esot apskatījuši Stikla kalna projektu un nu uzskata, ka tādam tam arvien jāpaliek. Viņš prognozē, ka bibliotēkas iekšienē būs vēl lietas, kas izraisīs neizpratni. Piemēram, cilvēki nav pieraduši pie brīvpieejas plauktiem, kuros var paņemt 350 000 grāmatu. «Paies laiks, kamēr tauta pieradīs.»

Tagad viņam daudz laika paejot, līdz atbild uz jautājumiem par saviem agrākajiem projektiem. Un vēl gribot pabeigt Okupācijas muzeju, bet neko jaunu Latvijā vairs neuzsākšot. G. Birkerts pirms nepilniem 15 gadiem muzejam uzdāvināja savu ēkas rekonstrukcijas vīziju Nākotnes nams un tagad priecājas, ka beidzot šis projekts «uzlikts uz laika nogriežņa».

***

PASĀKUMI

29. AUGUSTĀ

• Pulksten 21.00 ar vērienīgu pasākumu Salasīšanās pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas noslēgsies Gaismas pils atklāšanas nedēļa. Salasīšanās pasākumā piedalīsies koris Kamēr…, Ieva Akuratere, Dita Lūriņa, Aija Vītoliņa, Jānis Stībelis, Valters Frīdenbergs, Normunds Rutulis, Elīna Šimkus un citi mūziķi. Plānots, ka pasākums ilgs līdz pulksten 23.00.

Visi, kuri Gaismas pils atklāšanas lenti ir pārgriezuši digitāli, savu lentes fragmentu jeb grāmatzīmi varēs saņemt pulksten 12.00 pie Gaismas pils centrālās ieejas (Mūkusalas ielā 3), bet pulksten 20.00 – reģistratūrā. Grāmatzīmes varēs saņemt arī septembrī. Līdz 13. septembrim Latvijas Dzelzceļa muzejā būs aplūkojama izstāde Gaismas pils lentes griešana.

• Pulksten 17.00 – Gaismas pils oficiālā atklāšana.

• Pulksten 18.30 tiks atklāts Dainu skapis tā jaunajā mājvietā – Gaismas pils 5. stāvā.

• No pulksten 20.00 ikvienam apmeklētājam būs iespēja apskatīt Gaismas pili.