Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

5 iemesli, kāpēc sākt nodarboties ar nūjošanu

© Līga Rušeniece

Vēl pirms astoņiem, deviņiem gadiem par nūjošanu Latvijā bija dzirdējis vien retais, bet tagad šo demokrātisko, Somijā dzimušo aktīvās atpūtas veidu plaši iecienījuši visu vecumu grupu cilvēki gan Latvijā, gan citās Baltijas un ziemeļvalstīs.

Par nūjošanas labvēlīgo ietekmi stāsta nūjošanas instruktore Liene Sondore un aizrautīga nūjotāja, Jūrmalas domes deputāte Dace Riņķe, kas sestdien, 6.septembrī, plāno piedalīties Jūrmalas pusmaratona 5 kilometru nūjošanas distancē.

1. Mundruma lādiņš

Šķiet, nav labāka līdzekļa, kas mazinās muskuļu spriedzi plecu un skausta apvidū, kā arī atvieglos muguras un galvassāpes. Sevišķi noderīga nūjošana ir biroja darbiniekiem un citiem strādājošajiem, kas garas darba stundas pavada sēdus stāvoklī. Regulāra nūjošana būs īsts mundruma lādiņš - tā vairos tavas darba spējas, veicinās radošumu un pat uzlabos attiecības ar ģimenes locekļiem, draugiem un kolēģiem. Jo šī sportiskā aktivitāte veicina tā dēvētā laimes hormona jeb serotonīna izdalīšanos organismā, radot gan fizisku, gan emocionālu labsajūtu, apmierinātību ar sevi un pasauli.

2.Alternatīva skriešanai

Ja tev ir problēmas ar ceļiem, potītēm vai muguru nūjošana ir ieteicamākā nodarbe. Kāpēc? Jo locītavas tiek noslogotas daudz mazāk nekā, piemēram, skrienot. Interesanti, ka nūjošanas laikā noslodze uz locītavām ir arī par 30% mazāka, nekā, piemēram, vienkārši soļojot. Lieliski derēs tiem, kuri ar sportu ilgāku laiku bijuši uz jūs un jūtas nedaudz "ierūsējuši".

3. Veselības panaceja

Šī sportiskā aktivitāte ir lielisks līdzeklis pret bezmiegu un stresu; tā palīdz gan "izvēdināt galvu" pēc saspringtas darba dienas, gan izbaudīt apkārtējo ainavu un dabas skatus. Nūjošana arī veicina labu sirds un asinsrites sistēmas darbību, kas ir labas veselības pamatā. Speciālisti apgalvo, ka veselīguma ziņā ar nūjošanu spējot sacensties vienīgi ar peldēšanu un distanču slēpošanu.

4. Ziema vai vecums nav šķērslis

Viens no nūjošanas lielākajiem plusiem ir tas, ka ar to iespējams nodarboties svaigā gaisā visos gadalaikos, arī ziemā, aukstākā laikā vien nomainot vasarīgākus sporta apavus pret ērtiem zābakiem ar biezu, neslīdīgu zoli. Nūjošanā nav vecuma ierobežojumu - ar to var nodarboties bērni, pieaugušie un vecāka gadagājuma ļaudis.

5. Ķermenis kļūst vingrāks

Regulāra nūjošana ( vēlams 2-3 reizes nedēļā 1,5 stundu garumā) padarīs tavu ķermeni vingrāku un nostiprinās muskuļu sistēmu. Nūjojot strādā 90% muskuļu, un tas nozīmē, ka regulāri nūjojot ieguvums veselības labā būs jūtams jau pavisam drīz! Varbūt ir vērts pamēģināt?

Atgādinām, ka Jūrmalas pusmaratonā līdztekus trim citām distancēm būs ''Seesam'' 5 kilometru distance, kuras dalībnieki varēs izvēlēties - skriet vai nūjot, turklāt bērniem līdz 12 gadu vecumam dalība ir bez maksas.

Liene Sondore gan uzsver, ka pirms sākt nūjošanu vajadzētu apmeklēt visam 5-10 treniņus pie pieredzējušiem instruktoriem, kuri piemeklēs ikvienam atbilstošākās nūjas un iemācīs sportot pareizi, lai kājas un rokas kustētos saskaņotā ritmā, bet roku vēzieni būtu plaši.