Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

"Rīgas Dzirnavnieks" uzsāk bioloģisko auzu pieņemšanu

AS "Rīgas Dzirnavnieks" uzsāk šī gada bioloģisko auzu pieņemšanu no zemniekiem. Pirmā raža atvesta no z/s "Kauliņi". © Publicitātes foto

Viens no lielākajiem graudaugu pārstrādātājiem Latvijā AS „Rīgas Dzirnavnieks” ir pieņēmis pirmās šīs sezonas bioloģiskās auzas ražas no Pārgaujas novada z/s „Kauliņi”. Šis ir otrais gads, kad uzņēmums no zemniekiem pieņem bioloģiskās auzas.

Jāmin, ka uzņēmums iepirktos graudus izmantos tikko uzsākto bioloģisko auzu pārslu „Herkuless” ražošanā, kas sekmēs tā pozīciju nostiprināšanu bioloģisko produktu segmentā gan Latvijā, gan ārpus tās.

Žilvinas Pakeltis, AS „Rīgas Dzirnavnieks” valdes loceklis: „Uzņēmumā bioloģisko produktu programma tikko ir uzsākta, līdz ar to sākotnēji neplānojam apjomīgu bioloģisko auzu iepirkumu –tikai dažus simtus tonnu. Tomēr līdz ar bioloģisko produktu pieprasījuma pieaugumu Latvijā un eksporta tirgos, bioloģisko auzu iepirkuma apjomi pieaugs. Esam apmierināti ar pirmajām ražām – bioloģiskajām auzām ir augsta tilpuma masa, līdzīgi kā graudiem kopumā šosezon. Tomēr bažas rada lietus, kas varētu atstāt ietekmi uz graudu kvalitāti.”

Latvijā aptuveni 10% no lauksaimniecības zemju platības tiek pārvaldītas bioloģiski. Līdz šim lielākā daļa no bioloģiskajiem graudiem tika realizēta eksporta tirgos, jo vietējais patēriņš ir salīdzinoši neliels un atpaliek no vidējiem rietumu ES rādītājiem.

Žilvinas Pakeltis: „Bioloģiskā lauksaimniecība prasa specifiskas zināšanas un noteiktas prasības, kas ir jāievēro, lai iegūtu bioloģisko produktu sertifikātu, kā arī sasniegtu labus ražas rezultātus konsekventi no gada uz gadu. Mūsu uzdevums ir pārstrādāt bioloģiskos graudus vietējā tirgus patēriņam. Citās Baltijas valstīs situācija ir ļoti līdzīga. Lielākā daļa bioloģisko graudu tiek eksportēti, tikai daži kvalificēti lauksaimnieki ir iesaistīti šajā nišā un tikai atsevišķi vietējie bioloģiskie produkti ir lielveikalos.

Bioloģisko graudaugu cenas arī ir svārstīgas un atkarīgas no graudu cenām pasaulē. Šobrīd tām var novērot cenu svārstības salīdzinājumā ar pērno gadu. Tomēr to tālāka attīstība un cenas ir atkarīgas no bioloģisko graudu ražām svarīgākajā ES tirgū – Vācijā. Skaidrāka situācija būs redzama jau tuvākajos mēnešos.

Darbību bioloģisko produktu nišā „Rīgas Dzirnavnieks” ar „Hercogs” bioloģisko kviešu miltu ražošanu uzsāka 2009.gadā. Šogad līdz ar uzsākto bioloģisko auzu pārslu „Herkuless” ražošanu tiks turpināta bioloģisko produktu programmā, kuras mērķis ir piedāvāt produktus vietējiem patērētājiem. Šobrīd uzsākta „Herkuless” bioloģisko ātri vārāmo auzu pārslu un pilngraudu auzu pārslu ražošana.

„Rīgas Dzirnavnieks” pirmās ražas saņēma jau no 28.jūlija. Šogad uzņēmums plāno iegādāties kopumā līdz pat 100 000 tonnām graudu – kviešus, rudzus un auzas, tostarp bioloģiskos graudus. Šobrīd „Rīgas Dzirnavnieks” ir vienīgais graudaugu pārstrādātājs Latvijā, kas klientiem piedāvā tik plašu miltu sortimentu. Tas ir svarīgi klientiem, kuriem augstākās kvalitātes milti nodrošina stabilāku ražošanas procesu.

Aktuālās iepirkumu cenas tiek publicētas „Rīgas Dzirnavnieks” mājas lapā www.rigas-dzirnavnieks.lv.

AS „Rīgas Dzirnavnieks” ir viens no lielākajiem graudu pārstrādātājiem Baltijā. Uzņēmums ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus – visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem „Hercogs”, „Herkuless” un „Īsta Saimniece”.