Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Sāksies Gaismas pils atklāšanas nedēļa

© F64

25. augustā sāksies Latvijas Nacionālās bibliotēkas atklāšanas nedēļa, kura noslēgsies ar Novadu dienu, Inaugurācijas ceremoniju un Salasīšanos.

Gaismas pils atklāšanai veltītajā preses konferencē kultūras ministre Dace Melbārde izteica cerību, ka Gaismas pils atklāšana kļūst par svētkiem visai tautai – LNB darbiniekiem, bibliotekāriem visā Latvijā, visiem zinātkārajiem, studentiem, bērniem, Latvijas novadiem.” 

 Pilna apjoma lasītāju apkalpošanu LNB uzsāks š. g. septembrī, kad ēkā būs izvietoti visi nepieciešamie krājumi.

„Grāmatu draugu ķēdi uzskatam par sākumu Gaismas pils atklāšanas triloģijai, kas noslēgsies nākošnedēļ ar visu to cilvēku godināšanu, kas 25 gadus ir piedalījušies, atbalstījuši, līdzdarbojušies bibliotēkas tapšanā. Sadarbībā ar bibliotēkas atbalsta biedrību atklāsim atbalstītāju sienu, saņemsim vairākus vērtīgus dāvinājumus, piedzīvosim pirmatskaņojumus un sagaidīsim ap 100 ārvalstu viesu, t. sk. arhitekta Birkerta ģimeni, UNESCO delegāciju, 17 nacionālo bibliotēku pārstāvju, pasaules bibliotēku jumta organizācijas IFLA vadību utt.,” stāsta LNB direktors Andris Vilks.

28. augustā visā ēkā ikviens interesents varēs satikties ar gandrīz 500 Novadu dienas dalībniekiem. LNB visa ēka kļūs par skatuvi Latvijas novadiem. „Katrs Gaismas pils stāvs tiks atvēlēts kādam Latvijas novadam, kas rādīs visu, ar ko lepojas – no malēniešu vārdu skoliņas līdz Liepājas simfoniskā orķestra priekšnesumiem Ziedoņa zālē, Valmieras Drāmas teātra izrādēm uz Gaismas pils saimniecības daļas rampas un skeitborda paraugdemonstrējumiem pie ēkas fasādes. Visas dienas garumā uzstāsies vairāk kā 10 folkloras kopas, būs literātu lasījumi, Ventspils observatorijas centra un Zinoo centra norises,” stāsta LNB mārketinga projektu vadītāja Zane Zajančkauska. 28. augustā LNB pulcēsies arī reģionālo bibliotēku pārstāvji, tiks atklāta izstāde „Latvijas mazās gaismas pilis” utt.

Jūnijā Gaismas pils atklāšanas notikumu virknei pievienojās īpašs notikums – sadarbībā ar VAS „Latvijas Dzelzceļš” norisinājās atklāšanas lentes fiziska (ar īpaši kaltajām un tehnoloģiski aprīkotajām šķērēm) un digitāla (www.gaismaspils.lv) griešana, kuras laikā Latvijas iedzīvotājiem bija iespēja pašiem atklāt LNB.  Virtuālā griešana turpināsies līdz pat 13. septembrim. 95 lentes griešanas mirkļus varēs redzēt arī īpašā fotoizstādē Latvijas Dzelzceļa muzejā no 29. augusta. Šķēres kā simbolu dāvināsim dažādām institūcijām. Salasīšanās notiks Gaismas pils piegulošajā teritorijā, kur plecu pie pleca ar skatu uz vienu lielāko grāmatu Latvijas vēsturē,” akcentē LNB atklāšanas svētku radošais direktors Gatis Mūrnieks.