Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

INTERESANTI: Papē ar īpašu murdu ķer sikspārņus

© liepajniekiem.lv

Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta Ornitoloģisko pētījumu centrā Papē šodien tika atklāts pasaulē pirmais murds migrējošo sikspārņu ķeršanai.

Ar šo murdu būs iespējams noķert lielu skaitu sikspārņu, lai pēc tam rastu atbildes uz daudziem līdz šim neatbildētiem jautājumiem par migrējošo sikspārņu fizioloģiju un ziemošanas vietām.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes asociētais profesors un pieredzējis sikspārņu pētnieks Gunārs Pētersons norāda, ka patlaban sikspārņu izpēte visā pasaulē nav tik attīstīta kā, piemēram, ir ar putnu migrāciju.

Murds tiks atklāts Papē, jo šī vieta ir unikāla - tajā ir vērojams tā dēvētais pudeles kakla efekts - migrējošo putnu un sikspārņu straume koncentrējas šaurā sauszemes joslā starp Baltijas jūru un Papes ezeru. Eiropā nav zināma cita vieta, kur varētu noķert tik daudz migrējošo sikspārņu kā Papē, skaidro sikspārņu pētnieks.

Biologi aprēķinājuši, ka 15 metrus augstajā murdā vienas nakts laikā būs iespēja noķert līdz pat 1000 sikspārņu. Noķertie dzīvnieki tiks apgredzenoti un palaisti atpakaļ brīvībā.

Murdu paredzēts izmantot turpmākos piecus gadus, un to izmantos gan Latvijas, gan Vācijas zinātnieki, lai rastu atbildes uz dažādiem jautājumiem. Daudziem sikspārņiem nav zināmas ziemošanas vietas, tāpat nav zinātniski pierādīts, ka sikspārņi izmanto zemes elektromagnētisko lauku migrācijas virziena noteikšanai. Pētniekiem arī nav zināms, vai sikspārņi pārlidojumu laikā izmanto īpašus migrācijas koridorus un kāda ir saistība starp to vasaras dzīvotnēm un ziemošanas apgabaliem.