Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Raimonds Pauls: Šķiet, laiks aiziet no skatuves

© F64

Jūlijā no skatuves un saviesīgās dzīves uz brīdi nozuda komponists Raimonds Pauls, kurš atguva spēkus un dzīvesprieku, rosoties savā dārzā Baltezerā. Maestro atgriešanās pie klavierēm un sev ierastā melnā humora pilnā krāšņumā bija vērojama aizvadītajā svētdienā notikušajā koncertā Ogrē. Pēc uzstāšanās sarunā ar »VZ« izcilais komponists stāsta par gaidāmajiem pasākumiem Jūrmalā un savu diezgan stingro pārliecību pamest skatuvi.

Jau koncerta sakumā Ogres estrādē komponists Raimonds Pauls nespēja atturēties no sev raksturīgajiem jociņiem un ar pasākuma vadītāja Gunta Skrastiņu starpniecību lika nodot ziņu Ogres pašvaldībai. «Maestro grib pateikties Ogres valdībai, ka tā viņam atļāva novietot auto uz viņu zemes,» pēc sačukstēšanās ar komponistu paziņoja Skrastiņš. Mūziķis pie klavierēm bija enerģijas pilns un sev neraksturīgi smaidīgs. Koncerta izskaņā Pauls paguva paironizēt par pilsētas mēru un par savu koncertu Ogrē. «Ogrē ir tā pašvaldība, kur par vadītāju ir kļuvis mūziķis, cerams, viņš pratīsies un atbalstīs mūziku. Man jau, protams, prieks būt Ogrē, bet es vairs pie jums nebraukšu,» smaidot paziņoja Pauls. Kā pēcāk sarunā ar »VZ« atzinās pats Maestro, šajā jokā esot daļa patiesības, jo šobrīd izcilais komponists nopietni apsverot domu aiziet no skatuves. Tiesa, galīgo atvadu runu Pauls vēl nav gatavs teikt, taču ilggadējos projektos vairs neiesaistīšoties.

– Rosīšanās pa dārzu beigusies un atkal esat uz skatuves, kas īsti jūs atveda uz Ogri?

– Siltas atmiņas no ļoti tāliem gadiem. Patiesībā šī Ogres estrāde bija ļoti muzikāla. Ne velti es koncertā pieminēju Milleres kundzi (leģendāra kultūras darbiniece Vilma Millere – J. O.) – padomju laikā caur Ogri ir izgājuši visi mākslinieki. Tā bija leģendāra vieta visiem tā laika mūziķiem.

– Atmiņas ir viena lieta, bet kā tagad ir šeit uzstāties?

– Nē, es domāju, ir labi, ka tā atsāk darboties. Šī koncertzāle kādu laiku bija it kā pazaudējusies. Tā, protams, ir zaudējusi visu savu kādreizējo popularitāti, bet cerēsim, ka jaunajiem īpašniekiem izdosies atgriezt šai vietai kādreizējo statusu. Te ir bijuši daudzi leģendāri koncerti.

– Runājot par leģendāriem koncertiem – tūlīt jums pašam gaidāms festivāls Jūrmalā, kādas pārdomas?

– Tūlīt man būs mēģinājumi ar Jamaikas kungiem (domāta Jamaikas regeja mūziķu grupa «Indikaa» – J. O.), un tad jau redzēs, kā mums tur ies pa Jūrmalu.

– Kā ar gatavošanos šim pasākumam – atkal mēģinājumi bez atpūtas?

– Nu, jā. Mēģināsim iekustināt publiku. Tas būs kaut kas savādāks nekā parasti. Cerams, skatītāji būs un viņiem patiks.

– Pēc festivāla jau 27. augustā būs Dzintaru koncertzāles sezonas noslēgums ar jūsu koncertu un «Radio bigbendu».

– Jā, augusta beigas Dzintaros tiek gatavotas latviešiem diezgan neparasti (pasmejas). Būs ļoti daudz labas latviešu mūzikas, būs ko klausīties.

– Atgriežoties pie festivāla tēmas, vai tagad Dzintaru koncertzālē uz vairākiem gadiem atkal gaidāms Maestro ar «LV pērlēm»?

– Es nezinu, kā būs nākamos gadus. Kā man būs ar veselību. Es jau vairākus gadus aktīvi solu iet prom no skatuves un vēl neesmu aizgājis. Šķiet, varbūt laiks aiziet no skatuves.

– Varbūt tomēr labāk nevajag?

– Tad jau redzēs...