Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: 33% iedzīvotāju savu zāļu skapīti revidē reizi gadā

© f64

Latvijas iedzīvotāju zāļu skapīšos ir sakrājies ievērojams skaits nederīgu medikamentu, tādējādi ekoloģiski drošai iznīcināšanai tiek nesti palieli maisiņi ar nederīgām zālēm, nevis atsevišķi iepakojumi. Aptaujā, kas veikta akcijas "Vislatvijas zāļu skapīšu tīrīšana" laikā, 36% aptaujāto atzinusi, ka atnesuši vairāk nekā 15 nederīgu medikamentu iepakojumus, bet trešdaļa aptaujāto ekoloģiski drošai pārstrādei nodevuši vidēji 10 nederīgu zāļu iepakojumus.

Pēc medikamentus atnesušo aptaujas anketām ir zināmi Latvijas iedzīvotāju paradumi - tā, piemēram, 28,8% iedzīvotāju savu zāļu skapīti revidē ne biežāk kā reizi gadā, 33,2% - reizi gadā, bet 14,5% reizi pusgadā. Savukārt gandrīz ceturtā daļa aptaujāto aptaujāto atzinuši, ka šī ir pirmā reize, kad revidēts zāļu skapītis un medikamenti nodoti ekoloģiski drošai to iznīcināšanai. Lielākā daļa - 86% aptaujāto - norādīja, ka medikamentus uz "A Aptieku" atnesuši, jo tiem beidzies derīguma termiņš, 10% konkrēto medikamentu lietošana vairs nav aktuālā, bet pārējie minējuši citu iemeslu, kāpēc izvēlējušies nodot medikamentus drošai to iznīcināšanai.

Diemžēl tikai 63% aptaujāto vienmēr pārbauda medikamentu derīguma termiņu, tikai 30,5 % aptaujāto atzīst, ka vairumā gadījumu pārbauda, bet 6,5% aptaujāto atzina, ka zāļu derīguma termiņu pārbauda reti vai nepārbauda vispār.

Pagaidām vēl nav apkopots kopējais nederīgo medikamentu daudzums, ko iedzīvotāji atnesuši drošai to iznīcināšanai, jo akcija vēl turpinās, turklāt ikkatru nederīgo medikamentu kasti savāc bīstamo atkritumu iznīcināšanas uzņēmums, kas kopējo daudzumu apkopos vēlāk, atzīst N.Krauja.

Akcijas "Vislatvijas zāļu skapīšu tīrīšana" laikā ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir dota iespēja jebkurā no 78 "A Aptiekas" tīkla aptiekām visā Latvijā nodot nederīgos vai nevajadzīgos medikamentus, un uzņēmums apmaksās to iznīcināšanu dabai draudzīgā veidā.