Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

NEPARASTI: Allažos ezers pēkšņi pazūd pazemē

© aprinkis.lv

Neparastais Allažu Linezers Siguldas novadā pie Allažiem, neskatoties uz pēdējā laika lielajām lietusgāzēm, ir pārsteidzis ar savu neparasto dabu – tas pazudis pazemē.

Tā vēsta aprinkis.lv

Pētnieku uzmanību nelielais ezeriņš piesaistīja jau pērn rudenī. Šā gada sākumā tā ūdens līmenis bija pazeminājies vēl vairāk, bet tagad, augustā, gaidāma ūdens pilnīga pazušana.

Linezers ir neparasts, periodiski izzūdošs ezers, kas laiku pa laikam nozūd pazemē, atsegdams S burta veidā izlocītu ezerdobi ar 9 metru dziļu piltuvi ZR galā ("ūdensrijēju"). Tajā nepārtraukti ieplūst ūdens no apkārtējā meža un Pandu purva puses, un pa meliorācijas cauruli, dažkārt arī pa zemes virsu aizplūst uz ielejveida kriteni. Neviena upe ezerā neietek un no tā neizplūst. Vietējais mežsargs stāsta, ka zivis šajā ezerā nekad nav dzīvojušas. Vietējie iedzīvotāji senāk te regulāri veduši mērcēt linus – ezera ūdens tam bijis īpaši labs – tā arī radies ezera nosaukums. Pēdējo reizi ūdens no Linezera bija pazudis 2003. gada februārī. Ūdens lāma bija palikusi tikai 8 m dziļajā "ūdensrijējā".

Iepriekš ūdens zudības ezerā dažādos apjomos konstatētas 2003., 1996., 1982. un 1976. gadā, kā arī ap 1939. gadu. Linezera īpatnības saistāmas ar karsta procesiem un savdabīga ūdensrijēja darbību ezera gultnē. Ezera tuvējā apkārtnē ģeologi konstatējuši daudzas karsta kritenes – zemes iebrukumus.