Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pirmais jubilejas eiro par godu Rīgai

© f64

„Atvadoties no lata, bija sajūta, ka mums zudis kas īpašs un man ir liels prieks, ka Latvijas Banka turpinās kalt arī īpaša dizaina eiro monētas,” par jauno eiro monētu savu viedokli pauž Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Šodien Kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014" interesenti tika iepazīstināti ar jauno īpaša dizaina 2 eiro monētu, kas veltīta Rīgai, kā Eiropas kultūras galvaspilsētai. Uz monētas nacionālās puses ir attēlots Rīgas panorāmas attēls, zem kura skatāms monētas izlaišanas gads 2014. Monētas augšā puslokā ir uzrakstīts „Eiropas kultūras galvaspilsēta.” Monētas dizaina autors ir mākslinieks Henrihs Vorkals, kurš ar savu sniegumu ir apmierināts: „Man uzdeva uzzīmēt Rīgas panorāmu un galvenais šajā darbā bija to uzzīmēt tā, lai cilvēki varētu to viegli atpazīt. Es izvēlējos Rīgas panorāmu, kas paveras skatam uzreiz iebraucot Rīgā. Man šķiet, ka šo monētu es spētu no visām citām eiro monētām atpazīt pat ar aizvērtām acīm, paļaujoties vien uz tausti.”

Latvijas bankas naudaszīmju tapšanā nozīmīgākā loma ir īpaši izveidotajai Monētu dizaina komisijai, kas darbojas jau kopš 1993. gada 12. novembra. „Iniciatīva izveidot īpašu kolekcijas monētu tikai izrādīta no Latvijas bankas Monētu dizaina komisijas puses. Tas, ka izvēle monētas tēmai krita tieši uz Rīgu kā kultūras galvaspilsētu, bija diezgan likumsakarīgi, tomēr liels izaicinājums bija paspēt un paveikt to tik īsā laikā,” jaunās Monētas tēmas izvēli komentē Latvijas Bankas valdes loceklis Jānis Blūms. Latvijas banka arī pēc eiro ieviešanas turpinās kolekcijas monētu izlaišanu ar Latviju raksturojušiem sižetiem. „Nākamā jubilejas monēta būs par godu Latvijas prezdentūrai Eiropā,” atklāj J. Blūms. Šī 2 eiro monēta „Rīga – Eiropas galvaspilsēta 2014” ir kalta Vācijā, tanī pašā naudas kaltuvē, kur tika izgatavotas Latvijas eiro apgrozības monētas. Par jauno monētu labus vārdus saka arī vēstures doktore un grāmatas „Nauda” autore Kristīne Ducmane: „Es esmu ilgi saistīta ar monētu dizainu un šo eiro monētu vērtēju, kā ļoti izdevušos. Es domāju, ka šī ir lieliska monēta, ko rādīt pasaulei.”