Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Meteorologi: Vai nākamajā nedēļā sagaidīsim jaunu Latvijas karstuma rekordu?

© f64

Jau rīt karstums atgriezīsies ar jaunu sparu – 3. un 4. augustā no jauna gandrīz visā Latvijā dienas laikā gaisa temperatūra paaugstināsies virs +30 grādiem, vietām sasniedzot +33...+34 grādus, bet pastāv varbūtība, ka arī vēl par 1-2 grādiem vairāk. Pēc tam karstums nedaudz mazināsies, bet nevar teikt, ka tas atkāpsies pavisam – augusta pirmajā dekādē vēl būs daudz karstu dienu.

Kā stāsta LVģMC prognožu daļas vadītāja Laura Krūmiņa, ja gaisa temperatūra sasniegs +35...+36 grādu atzīmi, tas būs ļoti tuvu jebkad novērotajai maksimālajai gaisa temperatūrai Latvijā. Šobrīd viennozīmīgi apgalvot, ka šīs nedēļas beigās vai nākamās nedēļas sākumā tiks uzstādīts jauns jebkad Latvijā novērotās maksimālās gaisa temperatūras rekords, nevar. Tomēr tāda varbūtība pastāv, to nevar neņemt vērā. Tam sekosim līdzi un noteikti informēsim sabiedrību turpmākajās dienās, precizē Laura.

Latvijā 21. gadsimtā nav bijusi neviena vasara, kurā reģistrētā maksimālā gaisa temperatūra būtu bijusi zemāka par 30 grādiem.

LVģMC Gaisa un klimata daļas vecākā speciāliste Lita Lizuma stāsta, ka maksimālā gaisa temperatūra gada griezumā parasti tiek sasniegta vasaras mēnešos, visbiežāk jūlijā un augustā. 21. gs. nav bijusi neviena vasara, kurās reģistrētā maksimālā gaisa temperatūra būtu bijusi zemāka par +30 grādiem (skat. tabulu). Bez tam vairākās vasarās maksimālās gaisa temperatūras rekords nav stipri atpalicis no kopš 20. gs. sākuma novērojumu stacijās reģistrētā lieluma, kas ir +36,4 grādi – tas novērots 1943. gada 4. augustā Daugavpilī. Jāpiemin gan, ka temperatūras rekords reģistrēts novērojumu stacijā, kas tajā laikā atradās Daugavpils pilsētā, savukārt pašlaik novērojumi tiek veikti ārpus pilsētas, Daugavpils lidostas teritorijā. Pārējos vasaras mēnešos līdz šim reģistrētie mēneša absolūtās gaisa temperatūras rekordi ir jūnijā +34,6 un jūlijā +36,0 grādi.

Runājot par gaisa temperatūras rekordiem un maksimālajām reģistrētajām gaisa temperatūrām, noteikti ir jāņem vērā, ka informācija no LVĢMC monitoringa stacijām var atšķirties no tā, ko rāda termometri, kas novietoti dažādās vietās. Lokālās teritorijās, īpaši pilsētās, apbūves, ielu segumu, zaļās zonas, ūdens objektu tuvuma un citu apstākļu ietekmē gaisa temperatūra pat nelielās teritorijās var ievērojami atšķirties, apgalvo Lita Lizuma.

Interesants fakts, ka novērojumu stacijā Rīgā absolūtais gaisa temperatūras rekords reģistrēts 1858. gada 21. jūlijā, un tas ir bijis +38,3 grādi. Tā kā šajā laikā temperatūras novērojumu instrumenti un novērojumu veikšanas metodika ievērojami atšķīrās no mūsdienu metodēm, šis rādījums netiek uzskatīts par rekordu Latvijas teritorijai. Iespējams, ka šādu vai pat augstāku gaisa temperatūru karstajās vasaras dienās iedzīvotāji var nolasīt no saviem pie logiem novietotajiem termometriem, stāsta speciāliste.