Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vakar strauji pieaudzis karstuma upuru skaits

© f64

Aizvadītajā diennaktī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieki nogādājuši slimnīcā 25 cilvēkus, kuriem karstuma dēļ radušās veselības problēmas.

Šonedēļ kopumā slimnīcās nogādāti 49 pārkarsuši cilvēki, bet vēl daudziem palīdzība sniegta uz vietas un hospitalizācija nav bijusi nepieciešama. Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļas nogalē ar pārkaršanu slimnīcās divu dienu laikā vien nonāca 42 cilvēki.

Mediķi atgādina, ka pārkaršana var izraisīt smagus veselības traucējumus un ir bīstama dzīvībai. Lai pasargātu sevi no pārkaršanas, mediķi aicina neuzturēties atklātā saulē un nestrādāt ārā visintensīvākā karstuma laikā, proti, no plkst.11 līdz 15.

Ja tomēr jādodas ārā, ieteicams vilkt cepuri un gaišas, vieglas, elpojošas drēbes. Karstā laikā arī vēlams palielināt izdzertā šķidruma daudzumu un lietot to pirms sāk mocīt slāpes. Ieteicams dzert ūdeni vai augļu sulas. Alkohols, stipra kafija vai tēja pastiprina organisma atūdeņošanos.

Ja tomēr rodas veselības problēmas, jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu. Savukārt ārpus ģimenes ārsta darba laika var zvanīt pa ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Tomēr, ja veselības stāvoklis pasliktinās un parādās ķermeņa trīcēšana, drebuļi, augsta temperatūra, slikta dūša ar vemšanu, apziņas traucējumi, krampji vai samaņas zudums, jāizsauc NMPD, zvanot pa tālruni 113.