Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Arvien biežāk norēķinās ar banku kartēm

Katrs trešais jeb 36% Latvijas iedzīvotāju, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, lieto kredītkartes, liecina Citadeles veiktā aptauja. Norēķini ar kartēm kļūst arvien populārāki, turklāt maksājumu karšu lietošana aug straujāk nekā karšu pieņemšanas vietu skaits.

Pēdējā gada laikā būtiski pieaudzis maksājumu karšu darījumu skaits Latvijā - salīdzinot ar 2013.gada pirmo ceturksni, kopējais pirkumu skaita pieaugums bijis 29%, bet pirkumu apjoms pieaudzis par 21%, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) apkopotie dati. Savukārt maksājumu karšu pieņemšanas terminālu skaits šajā laikā ir audzis mazāk – par 13%.

Vienlaikus 36% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka lieto kredītkartes, no tiem 20% aktīvi, bet 16% tur makā drošībai, liecina bankas Citadele veiktā aptauja. Kredītkaršu lietotāju skaitam ir tendence stabili pieaugt, palielinoties iedzīvotāju ienākumiem.

Tas norāda, ka iedzīvotāji kredītkartes un kredītlimita iespējas izmanto atbildīgi un aizņemas, pārliecinoties, ka summu spēs atmaksāt. Visaktīvākie kredītkaršu izmantotāji ir iedzīvotāji ar ienākumu līmeni virs 900 eiro (37%), bet visretāk to lieto iedzīvotāji, kuru ikmēneša ienākumi ir līdz 300 eiro (12%).

Aptauja rāda, ka iedzīvotāji ar kredītkarti nodrošina iespēju ne tikai ikdienā norēķināties ar karti, bet arī jebkurā brīdī izmantot kredītlimitu neparedzētiem tēriņiem vai lielākiem pirkumiem. Tieši tās ir svarīgākās iespējas, kas nozīmīgas gan kredītkaršu īpašniekiem, gan tiem, kas pagaidām kredītkarti vēl neizmanto, liecina Citadeles veiktā aptauja.

Kredītkaršu turēšanu drošībai jeb psiholoģiskajam komfortam visbiežāk (26%) glabā iedzīvotāji ar ienākumu līmeni no 700 līdz 900 eiro, savukārt visretāk (10%) kredītkarti drošībai tur iedzīvotāji ar ienākumiem virs 900 eiro.