Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Babītes mežā izgāž simtiem kg cūkgaļas blakusproduktu

© cūka

Babītes mežā izgāzti vairāki simti kilogramu cūkgaļas blakusproduktu. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sadarbībā ar policiju sākusi izmeklēšanu, vēsta portāls lsm.lv

Āfrikas cūku mēra uzliesmojuma laikā arvien parādās gadījumi visā Latvijā, kad iedzīvotāji vai kādi uzņēmumi izgāž cūkgaļas blakusproduktus mežā. Nupat Babītes novadā kāds zemnieks mežā uzgājis lielu daudzumu izgāztu cūkgaļas blakusproduktu. PVD ģenerāldirektors Māris Balodis stāsta, ka šoreiz uzietas nevajadzīgās atliekas pēc gaļas sadalīšanas, atkaulošanas un produktu apstrādes

„Babītē izgāž vairākus simtus kilogramus cūku ādu, speķi, kaulus, skaidrs, ka tie jau vairs nav iedzīvotāji, te jau runa ir par sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu vai kādu cūkgaļas pārstrādes ražotni. Uz ādām ir Polijas kautuvju zīmogi un mēs centīsimies noskaidrot, kuri uzņēmumi ir iepirkuši cūkgaļu no konkrētā Polijas ražotāja,” stāsta Balodis.

Bet šādi fakti parāda to, ka laikam tā cīņa ar mēri mums būs ilga un grūta. Ja tāda attieksme cilvēkiem ir pret šo problēmu, tad neviens dienests tur neko glābt nevarēs," turpina Balodis.

Līdzīgi nesen Rēzeknē, kas ir pat tieši slimības karantīnas teritorija, upē zem tilta tika izgāzti mežacūku blakusprodukti un galvas. Ir bijuši gadījumi arī Rīgas rajonā. PVDarvien aicina iedzīvotājus rīkoties atbildīgi

„Mēs aicinām cilvēkus, kas pamana šīs rīcības, vienmēr ziņot par to PVD. Šajā gadījumā vainīgie ir jāsauc pie atbildības un šādi pārkāpumi mēra laikā jau vairs nav administratīvā pārkāpumu kodeksa kompetence,” norāda Balodis. „Uz doto brīdi atklātajos gadījumos mums ir pāris pārbaudāmas lietas, kur strādājam kopā ar policiju un tiklīdz izmeklēšana beigsies mēs informēsim gan par vainīgajiem, gan par piemērotajiem sodiem."

Āfrikas cūku mēra izplatība Latvijā turpinās, Latgalē mēris konstatēts vēl četrām mežacūkām un divās piemājas saimniecībās mājas cūkām. Ārkārtas un uzraudzības zona saistībā ar slimību šobrīd paplašināta visā Igaunijas un Krievijas pierobežas teritorijā.

Jau ziņots, ka Āfrikas cūku mēris 24.janvārī tika konstatēts divām Lietuvas dienvidos, netālu no Baltkrievijas robežas, nošautām mežacūkām. Dažas dienas vēlāk sešu pašvaldību teritorijā tika izsludināta ārkārtējā situācija un vietējiem lauksaimniekiem tika uzdots savas cūkas nokaut, paredzot maksāt par to valsts kompensācijas.