Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Eksperti: Rīgas Dinamo Krievijas nauda noderēs

© F64

Hokeja klubs Rīgas Dinamo šosezon spēlēs Kontinentālajā hokeja līgā (KHL), un līgums ar sponsoriem tiks noslēgts, apgalvo Rīgas Dinamo kluba vadība, uzsverot, ka sportu nevajadzētu jaukt ar politiku un atteikties no investora tāpēc vien, ka tas ir no Krievijas, noteikti nevajadzētu.

Kluba valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis uzsver, ka par Rīgas Dinamo nav jāraizējas – viss rit savu gaitu: spēļu kalendārs nākamajai sezonai ir jau sastādīts, arī komandas sastāvs ir izveidots. Tiesa, starpsezonā ilgi netika parakstīti līgumi, jo bija neskaidrības par budžetu, taču tagad tas ir izdarīts.

Lai arī optimistiski noskaņoti, tomēr hokeja nozares smagsvari neizslēdz, ka Rīgas Dinamo kādubrīd no KHL varētu arī aiziet. Līga neesot strikti ierāmēta un nemainīga – lūk, nākamsezon tajā nebūs vairs čehu Lev, toties būs Somijas komanda. Cerams jau, ka Latvijai nebūšot kā Lev, kam finansiālu apsvērumu dēļ no dalības KHL bija jāatsakās. Šobrīd ir runa par to, ka līgums tiks parakstīts uz gadu, paredzot, ka kluba budžets būs 12 miljoni eiro. Mutiski vienošanās ar potenciālo sponsoru jau esot notikusi, taču dokumentāri vēl nav apstiprināta, jo, «kad tiek kārtoti papīri, bieži vien sākas jautājumi un lietas tik ātri uz priekšu nevirzās», Neatkarīgajai apliecināja Rīgas Dinamo kluba padomes priekšsēdētājs Juris Savickis.

Diemžēl, kā atzina gan A. Kalvītis, gan J. Savickis, tādi ārlietu ministra paziņojumi, kā tas bija attiecībā uz nevēlamajiem dziedātājiem no Krievijas, līguma parakstīšanu nepaātrina, kā arī ietekmē starpvalstu sadarbību kopumā un saasina attiecības. Nez kāpēc ir cilvēki, kas iedomājoties, ka nodrošināt nepārtrauktu finansējumu ir viegla lieta. Tas ir nopietns un pamatīgs darbs, lai to panāktu, pauda J. Savickis. Savukārt A. Kalvītis neslēpj savu skepsi par iespēju uzturēt komandu citādi, piemēram, par valsts līdzekļiem – līdz šim tas neesot noticis. «Ja atsakāmies no sadarbības ar Austrumiem, tad Latvijas izdzīvošana tiek reāli apdraudēta. Kritums pa tiešo atsauksies uz algām un pensijām, un tad iedzīvotāju aizplūšana no valsts nevis apstāsies, bet pastiprināsies,» uzsvēra kluba valdes priekšsēdētājs.

Arī hokeja eksperti visai pragmatiski skatās uz sponsoru lietu. Bijušais hokejists un treneris Edmunds Vasiļjevs uzskata, ka sports nav jājauc ar politiku. Labākam risinājumam vienmēr derot kompromisi un diplomātija, nevis ultimāti. Krievijas puse ir daudz palīdzējusi hokeja attīstībā, tāpēc, atsakoties no tās atbalsta, varam tikai zaudēt – ne tikai komandu, bet arī Latvijas valsts hokeja izlasi. Pat viņš, vadot savu hokeja skolu, izjutis saasinājuma rezultātu – Krievijā pasūtītos sporta kreklus nevarot vairs dabūt ārā. «Bumerangs, ko paši sviežam, nāk atpakaļ uzreiz. Mēs esam maza valsts, un attiecībās ar lielvarām jābūt elastīgiem, jāsaprot, ka ne jau mēs izlemsim vēstures gaitu, bet gan lielais septītnieks,» konstatē E. Vasiļjevs. Viņam pievienojas treneris un hokeja eksperts Gints Bisenieks, uzsverot, ka mums taču komanda ir vajadzīga, tāpēc jāskatās uz notiekošo bez liekām emocijām. Ja Krievija dodot naudu un vēlas redzēt līgā vairāk Rietumu puses pārstāvju, tostarp Latvijas komandu, tad kāpēc to neizmantot?

***

VIEDOKĻI

Juris SAVICKIS, a/s Rīgas Dinamo padomes priekšsēdētājs:

– Atteikties no Krievijas investora būtu lielākā muļķība. Neredzu nevienu dibinātu iemeslu, kāpēc tas būtu jādara. Diemžēl pašiem – ne valstij, ne privātajam biznesam – šādas naudas nav. Eiropas Savienība arī nav atsaukusies aicinājumam nodrošināt mūs ar sponsoru. Patiesībā varam jau nez cik gudri runāt – pat par to, ka varbūt varētu viena Latvijas komanda spēlēt KHL, bet otra – Kanādā, taču no tā nekāda konkrēta labuma nav.

Aigars KALVĪTIS, hokeja kluba valdes priekšsēdētājs:

– Nevajag pieņemt emocionālus lēmumus, tas jādara izsvērti. Turklāt – jādzīvo un jādomā ar savu galvu, nevis jāklausās, ko kāds no malas saka. Kāds ieguvums no tā, ka atteicāmies no cukura nozares un to likvidējām? Tas pats attiecas uz hokeju. Varam jau arī no tā atteikties, lai tikai nebūtu nekādas saistības ar Krieviju. Tajā pašā laikā citas Rietumeiropas komandas KHL spēlēja un arī šosezon to darīs, un netaisās izstāties politiskās situācijas dēļ.

Kirovs LIPMANS, Latvijas Hokeja federācijas prezidents:

– Noteikti vajag citiem uzsvērt, ka esam neatkarīga valsts, taču tāpēc nevajag saraut kontaktus ar citām valstīm. Kāpēc gan sponsors nevarētu būt Krievijas uzņēmums? No kā mēs baidāmies – ka mums uzbruks? Esam taču Eiropas Savienības valsts, neesam taču vieni paši. Ceru, ka skaļie paziņojumi nekaitēs līguma parakstīšanai. Ja ierēdņi daudz nerunās, ja sabiedrība nešūmēsies, tad viss būs – arī Rīgas Dinamo spēles jaunajā sezonā.