Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

PVD aicina veikt dezinfekcijas pasākumus

© f64

Lai novērstu Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusa tālāku izplatību Latvijā, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina cūku novietņu īpašniekus, uzņēmumus un medniekus veikt noteiktos biodrošības pasākumus, kuru vidū vieni no svarīgākajiem ir dezinfekcijas pasākumi, informē PVD pārstāve Anna Joffe.

Viņa norāda, ka jo īpaši tas attiecas uz cūkaudzētājiem un medniekiem karantīnas aizsardzības un uzraudzības teritorijās, kā arī noteiktajā karantīnas inficētajā un riska teritorijā. "PVD aicina visus dzīvnieku īpašniekus un dzīvnieku turētājus, jo īpaši tos, kuri savā saimniecībā tur cūkas, stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, tādējādi pasargājot savus dzīvniekus no saslimšanas ar infekcijas slimībām un maksimāli samazinot infekcijas slimību izplatīšanos apkārtējā teritorijā."

Patlaban pārbaužu laikā PVD pārliecinās, ka ne visas saimniecības to ievēro, tāpēc krīzes zonā jau no pirmajām dienām sniedz īslaicīgu atbalstu dzīvnieku īpašniekiem un turētājiem, sevišķi mazajām cūku saimniecībām un medniekiem.

Pēc PVD rīcībā esošās informācijas, šobrīd ĀCM piemērotākos dezinfekcijas līdzekļus var iegādāties lielākajās veterināro zāļu lieltirgotavās.

Par to iegādi var interesēties: SIA "Vet Line", Mazā Rāmavas iela 2, Valdlauči, tālruņa numurs: 20269055; SIA "Bebra serviss", Bebrenē, Ilūkstes novadā, tālruņa numurs: 29470510; SIA "Dr.Beinerts", Salaspils novadā, tālruņa numurs: 67941001; SIA "Bertas nams", Ventspils iela 50, Rīga, tālruņa numurs: 29493895; AS "Dimela Veta Latvija", Jaunmārupē, tālruņa numurs: 29408249; SIA "Vet-Med" Mūkusalas ielā 42, Rīgā, tālruņa numurs: 67625591; SIA "Kalnabeites", Siguldas pagasts, tālruņa numurs: 29232321; SIA "Magnum Veterinārija", Ulbrokas ielā 23, Rīga, tālruņa numurs: 29495560; SIA "TBC Sistēmas", tālruņa numurs: 29420773.

PVD informē, ka dezinfekcijas līdzekļi būs pieejami no pirmdienas, 28.jūlija, jo sarūpētie līdzekļi patlaban ir izpirkti. Taču, iegādājoties kvalitatīvu dezinfekcijas līdzekli, jāņem vērā galvenie izvēles kritēriji: jābūt reģistrētam Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā, biocīdu reģistrā: "http://www.meteo.lv/lapas/vide/kimiskas-vielas/biocidi/biocidi?id=995&nid=399".

Tāpat jābūt reģistrētam lietošanai veterinārmedicīnā, jābūt jutīgam un efektīvam pret Āfrikas cūku mēra vīrusu, attiecīgā dezinfekcijas līdzekļa atšķaidījumā to var lietot darba rīku, transporta līdzekļu, apģērbu, apavu, iekārtu, aprīkojuma un transporta līdzekļu dezinfekcijai.

PVD uzsver, ka pirms dezinfekcijas līdzekļa lietošanas rūpīgi jāiepazīstas ar konkrētā preparāta aprakstu un drošības lapā pieejamo informāciju, bet, strādājot ar dezinfekcijas līdzekli, jāievēro darba drošības noteikumus.

PVD arī atgādina, ka no plkst.8 līdz 21 darbojas PVD ĀCM "karstais telefons", kur piezvanot var saņemt atbildi vai skaidrojumu par infekcijas apkarošanas un profilakses pasākumiem.

Savukārt dezinfekcijas līdzekļu iegāde un to lietošana ir katra dzīvnieku īpašnieka, dzīvnieka turētāja atbildība. To nosaka arī Ministru kabineta "Noteikumi par biodrošības pasākumu kopumu dzīvnieku turēšanas vietām". Tas ir jāievēro un jānodrošina ikdienas situācijā, bet jo īpaši tagad, ĀCM uzliesmojuma gadījumā, atzīmē PVD.

Kā ziņots, valdība 22.jūlijā nolēma, ka Āfrikas cūku mēra ārkārtas situācijas zonā iekļaujama visa pierobeža ar Krieviju un Igauniju. Valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) ierosinājumu izsludināt ārkārtas situāciju Valkas novadā un tam piegulošo novadu teritorijās.

Ārkārtas situācija izsludināta Rēzeknes, Ludzas, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas, Preiļu un Riebiņu novadā.

Iepriekš ārkārtas situācija jau bija noteikta Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes un Ciblas novadā, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastā un Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pilda un Rundēnu pagastā.

Jau ziņots, ka pirmais Āfrikas cūku mēra gadījums Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. 18.jūlijā slimība tika konstatēta arī Valkas novada Ērģemes pagastā.

Līdz ar to ārkārtas situācija izsludināta plašākā teritorijā.