Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Recidīvistu konflikts beidzas ar šausminošu slepkavību

Nozieguma vieta © Vakara Ziņas

Kāda nama iedzīvotāji Jumpravā jau gadu desmitiem ar dzeršanu un kautiņiem terorizējuši ne vien tuvākos kaimiņus, bet teju visus ciema iedzīvotājus. Nu viss beidzies ar slepkavību, savukārt policija, uzzinājusi par kārtējo skandālu kriminālajā perēklī, sākotnēji pat atteikusies braukt uz notikuma vietu.

Sita ar pagali un dūra ar nazi

Lielvārdes novada Jumpravā notikusi šausminoša slepkavība. Upurim pa galvu sists ar malkas pagali, pēc tam viņa ķermenis sadurts un sagraizīts ar nazi. Vēlāk mirušais iznests no mājas un nomests pagalmā, kur viņu atrada kaimiņi. Aizdomās par 48 gadus vecā Valentīna nogalināšanu policija aizturējusi trīs vīriešus – 48 gadus veco Sergeju un divus 26 gadus vecus vīriešus. Gan nogalinātais, gan aizturētā trijotne iepriekš tiesāti par dažādiem likumpārkāpumiem. Policija vēsta, ka konflikts starp vīriešiem izcēlies kopīgas alkohola lietošanas laikā.

Sakoptajā un klusajā Jumpravā par slepkavību Dzelzceļa ielas četru dzīvokļu namā, kas atrodas privātmāju rajonā, zina visi, taču lielākā daļa nevēlas par to runāt, aprobežojoties ar vārdiem: «Man ar tiem cilvēkiem nav nekāda sakara.» Daudzi baidās, jo dzīvoklī, kur notika slepkavība, mītošie esot neadekvāti un agresīvi ne tikai alkohola reibumā. Dzīvokļa saimniece ir kāda Tamāra, kuru vietējie sauc vienkārši par dzērāju, kas savā mājoklī uzņem «bomžus» un cietumniekus. Tiesa, Tamāra esot gudra, zinot likumus, protot runāt, tāpēc neviena amatpersona nespējot viņu «nolikt pie vietas», turklāt ciemā runā, ka sievietei esot spēcīga aizmugure – kāda tuva radiniece strādājot par prokurori. Jumpravieši atceras, ka šī vēl visai jaunā un arī skaistā sieviete reiz strādājusi labā amatā uz dzelzceļa, bija precējusies ar policistu. Diemžēl sievietes vieglā uzvedība un regulārā alkohola lietošana vīru novedusi tik tālu, ka viņam dzīve kļuvusi par smagu un viņš pirms 15 gadiem izdarīja pašnāvību. «Viņu atrada pakārušos, bet kas to lai zina, varbūt pakārtu dzīvoklī pie trepēm,» atceras ciema iedzīvotāji. Kopš tā laika Tamāras vīrieši nākot un ejot, viņa protot tos piesaistīt. Arī nogalinātais Valentīns savulaik bijis Tamāras dzīvesbiedrs. Aizdomās par slepkavības izdarīšanu aizturētais Sergejs ir Tamāras brālis, viens no gados jaunajiem vīriešiem ir Tamāras dēls Aleksandrs, bet trešais aizturētais ir upura radinieks. Izrādās, ka jau pirms kāda laika Sergejs sadūris Valentīnu, taču toreiz Tamāra izpestījusi brāli, daļēji uzņemoties vainu un sagudrojot par notikušo savu versiju par nejaušību, zina teikt vietējie.

Ciema kauna traips

«Tamāra ar savu mūžīgo kompāniju ir kā kauna traips mūsu ciemam, viņi neļauj mierīgi dzīvot nevienam kaimiņam, tur visu laiku ir troksnis, «razborkas» un dzeršana,» saka kāda privātmājā dzīvojoša sieviete un atklāj, ka gar žogu sastādījusi dzīvžogu, jo «Tamāra un pārējie» diendienā staigājot gar šo žogu, esot vēlme no viņiem norobežoties un neredzēt. «Nesaprotu, kāpēc viņu neizliek no dzīvokļa un neaizsūta dzīvot kaut kur uz mežu,» jumpravieši grib kardinālu situācijas risinājumu. «Mums katram ir sava māja, nav, protams, omulīgi, kad redzi, ka Sergejs iet pa ielu ar nazi rokās vai kāds no tās kompānijas nāk diedelēt cigareti, bet tomēr esam zināmā drošībā. Mums visvairāk ir žēl Regīnu un viņas ģimeni – dēlu, vedeklu un mazdēliņu, kas dzīvo vienā mājā ar Tamāru. Viņi visu laiku dzīvo bailēs un stresā, mazo puiku pat pagalmā nevar izlaist,» zina stāstīt kaimiņienes. Četru dzīvokļu mājā aizņemti ir tikai divi dzīvokļi, divi stāv tukši, iespējams, neviens cits nevēlas dzīvot tik nedrošā vidē. Dienā, kad »VZ« apmeklēja Jumpravu, slepkavības vietā valda neierasts klusums. Lente ar policijas zīmogu no Tamāras dzīvokļa durvīm ir norauta un mētājas zālienā. Pēc klauvējiena pie durvīm aiz tām dzirdama soļu dipoņa un neliela rosīšanās, taču durvis neviens neatver un viss atkal paliek kluss. Savukārt Regīnu satiekam viņas darbavietā – Jumpravas kapu pārvaldē.

Atsakās braukt uz nozieguma vietu

Tieši Regīna torīt Valentīna ķermeni atrada, tobrīd viņa gan nenojauta, ka vīrietis ir miris. Cilvēks gulējis «atmeties uz muguras» pļaviņā iepretim Tamāras dzīvokļa durvīm. «Divas reizes tai vietai pagāju garām ar ķerru, gāju uz šķūnīti, bet viņu nemanīju,» saka Regīna. «Viņš izskatījās briesmīgi, ziniet, nevaru tādus skatus izturēt, asinis sarecējušas, apkārt lidoja mušas. Tobrīd pamanīju Sergeju, teicu, lai taču palīdz draugam. Viņš tikai noteica: «Man ar to nav nekāda sakara.» Tad viņš paķēra spaini ar ūdeni, gribēja uzliet virsū. Teicu, lai tā nedara, cilvēks var aizrīties, nezināju taču, ka viņš jau miris.» Šokā un bailēs no redzētā Regīna trīcējusi kā apšu lapa un nav spējusi sakarīgi domāt, tāpēc piezvanījusi vedeklai uz darbu, kura savukārt par notikušo informējusi policiju. «Policija vienkārši atteicās braukt,» Regīna ir sašutusi par likumsargu attieksmi. «Policija teica, ka tajā dzīvoklī regulāri notiek fiziska izrēķināšanās alkohola lietošanas laikā, viņi paši sauc policiju, bet pēc tam lietu ierosināt nevar, jo iesniegums vienmēr tiek paņemts atpakaļ.» Vēl pēc brīža pie Regīnas atskrējis iepriekš uzrunātais Sergejs un licis izsaukt ātro palīdzību, piebilstot, ka policijai ziņot nevajag. Atbraukušie mediķi konstatējuši vīrieša nāvi un bijuši dusmīgi, ka uz notikuma vietu nav izsaukta policija.

Regīna stāsta, ka bērēs zārks gan atvērts, Valentīna galva bijusi nosaitēta. Tuviniekiem sakropļotais vīrieša līķis morgā nemaz nav rādīts, parādītas tikai fotogrāfijas. «Viņa galva bija sašķaidīta tā, ka acis iznākušas no orbītām. Eksperti teikuši, ka jau mirušā vīrieša ķermenis graizīts ar nazi, uzšķērsts vēders, sagrieztas rokas. Tas viss noticis dzīvoklī, kur izlietās asinis ne pārāk rūpīgi, bet tomēr kāds bija mēģinājis saslaucīt,» stāsta Regīna.

Kaimiņi dzīvo bailēs

Kas vainīgs un kāpēc notikusi tik nežēlīga izrēķināšanās ar Valentīnu, tuviniekiem un kaimiņiem nav zināms. No trijotnes apcietinājumā paturēts tikai Sergejs, kurs iepriekš sodīts 13 reizes – gan par zādzībām, gan smagākiem noziegumiem. Pēdējo reizi no cietuma viņš iznācis pirms apmēram diviem gadiem. Arī nogalinātais Valentīns ne reizi vien bijis cietumā. «Viņš bija zaglis. Zaga elektrības vadus, trimmerus, nu visu, kas bija paņemams,» saka Regīna. «Iepriekšēja vakarā dzirdēju abu skaļo diskusiju, kurš cik ilgi un par ko sēdējis. Kas to zina, ko viņi nesadalīja, varbūt par termiņiem sastrīdējās un beigās uzvarēja tas, kura cietumnieka pieredze lielāka. Es saprotu, ja nosit kautiņā vai neveiksmīgi pagrūž, bet tā izkropļot cilvēku un vēl līķi apgānīt – tas ir briesmīgi.»

Regīnas ģimene jau gadu desmitiem dzīvo līdzās agresīvajiem un alkoholu mīlošajiem kaimiņiem un ik dienu baidās par savu drošību. «Man ir šausmīgi bail, esmu priecīga, kad tieku uz darbu, jo mājās uzturēties ir reāli bail. Un risinājuma šai situācijai nav. Tā dzīvoju jau 30 gadus, blakus tam kriminālajam midzenim. Miera nav... Tā Tamāra arī ļoti agresīva, kad iedzērusi, labāk nerādīties acīs, neko neaizrādīt, viņa tā uzvarētāja, viņai viss. Es nesaprotu, un šitādiem dod pabalstus, viņi par dzīvokli nemaksā, par ūdeni nemaksā, staigā parādos cepuri kuldami,» stāsta Regīna. Pēc Valentīna slepkavības kaimiņu dzīvoklī iestājies klusums, neviens cilvēks nav manīts, taču tas, visticamāk, nebūšot ilgi, jo, tiklīdz Tamāra atgriezīsies mājās no viesošanās pie kārtējā brūtgāna, viss atsākšoties. Iespējams gan, ka Tamāra ciemojoties pavisam citā vietā – Ogres policijas pagrabā, kur izcieš 15 diennakšu sodu par sabiedriskā miera traucēšanu, proti, būdama reibumā, viņa esot kaila staigājusi pa vienu no apkārtnes lielveikaliem. «Mēs jau pie tā esam pieraduši, viņa regulāri apkārt plika staigā,» pasmīn kaimiņi.