Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Traģēdijā Krustpilī cietušos bāreņus izraksta no slimnīcas; policijai zināma cita notikušā versija

© F64

Bērnus, kuri traģēdijā Krustpilī zaudējuši abus vecākus, šodien paredzēts izrakstīt no Jēkabpils slimnīcas un nodot viņus radiniekam. Savukārt policija, izmeklējot nelaimes apstākļus, noskaidrojusi alternatīvu notikušā versiju.

Valsts policijas Jēkabpils iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis aģentūru LETA informēja, ka, izmeklējot šo traģēdiju, policijas darbinieki sīkāk noskaidrojuši notikušā apstākļus, un tie nedaudz atšķiras no sākotnējās informācijas.

Viņš pastāstīja, ka kopumā attiecībā uz traģēdijas cēloņiem un iesaistītajiem cilvēkiem nekas nemainās, taču izmeklēšanā izdevies uzzināt alternatīvu informāciju par traumu gūšanas apstākļiem. Māja, uz kuru padzīvot laukos bija atbraukusi ģimene no Rīgas, nepieder ģimenei, un viņi paši tur neko netika montējuši.

Noskaidrots, ka elektroinstalācijas ierīkošana no mājas uz saimniecības ēku bija sākta, taču nepabeigta, un vadi bijuši vienkārši saritināti ritulī pie staba. Pirmā esot cietusi sieviete. Viņa vēlējusies savest kārtībā pagalmu un nejauši pieskārusies vadiem, savukārt vīrs steidzies viņu glābt un arī guvis nāvējošu elektrotraumu.

Līdzīgi elektrotraumu guvis arī viens no bērniem, taču vieglākā formā. Elektrība savainoja tikai vienu no bērniem, pārējiem bija šoka stāvoklis. Vadiem neesot bijis jābūt pieslēgtiem pie elektrības, taču pagaidām nav skaidrs, kāpēc strāva tajos bijusi. Januševskis kā iespējamās versijas minēja, ka vadi nebija kārtīgi atslēgti no elektropievades, vai arī tie bija atslēgti, bet atbraukusī ģimene, pilnībā nepārzinot elektroinstalāciju, iespējams, ieslēdza drošinātāju vai slēdzi, kuru nevajadzēja ieslēgt.

Šī nav galīgā notikušā versija, jo turpinās izmeklēšana. Vienīgie notikušā aculiecinieki ir mazgadīgie bērni, skaidroja VP Jēkabpils iecirkņa priekšnieks.

Savukārt Jēkabpils reģionālās slimnīcas direktors Ivars Zvīdris aģentūru LETA informēja, ka šodien slimnīcā tika saņemta informācija, ka bērnu radinieks kopā ar, iespējams, bāriņtiesas vai Rīgas Sociālā dienesta pārstāvi un psihologu devies pēc bērniem.

Līdz sarunai ar slimnīcas vadītāju bērni vēl nebija izņemti, taču viņš sacīja, ka slimnīca gatava viņus izrakstīt, un, ja bērniem negadīsies pēkšņi veselības traucējumi, viņus nodošot radinieka rīcībā. Zvīdris apstiprināja policijas informāciju, ka viens no bērniem bija guvis vidēji smagu elektrotraumu, bet abi pārējie piedzīvojuši šoku. Ar bērniem noteikti būšot jāstrādā psihologam, savukārt slimnīcas personāls par notikušo ar bērniem neesot runājis.

Rīgas bāriņtiesa šodien iecēlusi aizbildni trim bērniem, kuri 8.jūlijā traģiskā negadījumā Krustpilīzaudēja abus vecākus - aizbildnību par trim puikām uzņēmies bērnu mātes brālis,pastāstīja bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs.

Bāriņtiesas vadītājs norādīja, ka vīrietis, kurš pats vēlējies uzņemties aizbildnību pār māsas dēliem, pilnībā atbilst visām prasībām un viņam ir skaidri risinājumi, kā tikt galā ar sarežģīto situāciju. Viņam ir arī iespēja visus trīs bērnus uzņemt savā mājoklī.

Atbilstoši pastāvošajai likumdošanai bāriņtiesa turpmāk ģimeni apsekos reizi gadā un veiks pārrunas arī ar bērniem.

Tā kā bojā gājušie vecāki bijuši rīdzinieki, ģimenei atbalstu sniegs arī Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālais dienests. Pašvaldība jau iepriekš ģimenei sniegusi materiālu palīdzību komunālo maksājumu segšanai, jo tā bijusi samērā trūcīga. Sociālā dienesta darbinieki pagājušajā vasarā bērnu vecākiem snieguši palīdzību arī bezdarba problēmu risināšanā.

Kā ziņots, 8.jūlijā ap plkst.12 Krustpils novada Atašienes pagastā, gūstot elektrotraumas, bojā gāja vīrietis un sieviete, savukārt viņu trīs bērni nogādāti slimnīcā. Bez vecākiem palikuši trīs puikas piecu līdz 11 gadu vecumā.

Vispirms nāvējošu elektrotraumu guvis viens no vecākiem, bet otrs gājis bojā, mēģinot glābt cietušā dzīvību. Notikuma vietā bija arī pāra trīs nepilngadīgie - 2008.gadā, 2005.gadā un 2002.gadā dzimuši bērni. Vecākais no bērniem laikus reaģējis un spējis aizvest jaunākos līdz mājām, bet pats devies pēc palīdzības. Nelaimē arī bērni bija guvuši elektrotraumas, un visi nogādāti slimnīcā.

VP par notikušo sākts kriminālprocess, nozīmētas ekspertīzes, un turpinās izmeklēšana.

AS "Sadales tīkls" speciālisti norādījuši, ka traģisko negadījumu Krustpils novadā, visticamāk, izraisījusi neapdomīga un neuzmanīga rīcība klienta īpašumā esošā elektroapgādes tīklā, darbojoties ar elektriskajiem vadiem, kas nav atslēgti no sprieguma.