Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Grigule nonākusi politiskā izolācijā

© F64

Tagad droši var prognozēt, ka Eiropas Parlamentā no Zaļo un zemnieku savienības ievēlētā Iveta Grigule priekšvēlēšanu kampaņā iztērēto pusmiljonu eiro ar paveiktiem darbiem atpelnīt nespēs. Viņas izraudzītā politiskā grupa, kas iestājas par Eiropas Savienības izformēšanu, nav tikusi ne pie viena amata Eiropas Parlamentā, tādējādi līdz minimumam samazinot iespēju ietekmēt procesus.

Pēc neilgām pārdomām un konsultācijām I. Grigule iestājās Eiropas Parlamenta (EP) eiroskeptiķu politiskajā grupā Brīvības un tiešās demokrātijas Eiropa (BTDE), kuras līderis ir Apvienotās Karalistes politiķis Naidžels Faradžs. Viņa pārstāvētā Apvienotās Karalistes neatkarības partija EP priekšvēlēšanu kampaņā pievērsa sabiedrības uzmanību, asi vēršoties pret darbaspēka brīvu pārvietošanos, laikā, kad paši izmantoja no latviešu uzņēmēja pakalpojumus reklāmas materiālu izplatīšanai.

Šāda I. Grigules izvēle var šķist loģiska, ņemot vērā viņas iestāšanos pret eiro ieviešanu Latvijā. Ar to viņa gan sadedzināja visus tiltus, lai vēl cerētu iestāties vienā no ietekmīgākajām EP politiskajām grupām – Eiropas tautas partiju (ETP) grupā. Taču neoficiāla informācija liecina, ka I. Griguli savās rindās labprāt redzētu gan Eiropas liberāļu un demokrātu apvienība, gan Sociālistu un demokrātu progresīvā alianse, kurā darbojas no Saskaņas centra ievēlētais Andrejs Mamikins.

I. Grigules izdarītā izvēle tagad viņai atspēlējusies. Izraisot EP eiroskeptiķu dusmu lavīnu, proeiropeiskās politiskās grupas apgājušas gadiem ilgi lolotās tradīcijas un BTDE atstājušas bez neviena EP komitejas priekšsēdētāja vai tā vietnieka amata. Šai politiskajai grupai nav uzticēts arī Eiropas Parlamenta viceprezidenta amats, kaut arī tāds pienākas katrai EP ievēlētajai grupai, tāpat kā noteikts skaits komiteju vadītāju un vietnieku amati. Šādi BTDE ir pilnīgi izolēti no EP darba.

«Federālistu fanātiķi ir parādījuši savas īstās – antidemokrātiskās – krāsas. Viņi ienīst rūpīgu analīzi un opozīciju, un tādēļ viņi no visas sirds ienīst arī BTDE, bet par to, šķiet, mums vajadzētu lepoties. ES federālisti ir apkaunojums, bet sabiedrībai vajadzētu saprast, ka viņu uzskati un netīrie darbi simbolizē Eiropas Parlamentu,» dusmās saka izolētās politiskās grupas līderis N. Faradžs.

Uz otro sasaukumu EP ievēlēto Sandru Kalnieti, kas pārstāv ETP grupu, nepārsteidz, kādēļ lielākās EP grupas ir vienojušās, lai neļautu BTDE biedriem ieņemt vadošus amatus. «Te ir jautājums par grupas ideoloģiju, tā ir grupa, kas uzskata, ka Eiropas Savienība nav leģitīma institūcija. Viņu mērķis ir ES izjaukšana, tā ir grupa, kas atbalsta Vladimira Putina politiku kopumā,» saka S. Kalniete, piebilstot, ka grupas deputāti atbalsta «jaunu rasisma formu», kas vēršas nevis pret ādas krāsu vai acu platumu, bet pret tautību.

Neiedziļinoties I. Grigules motivācijā, S. Kalniete atzīst: «Pieredzes trūkuma dēļ viņa savu izvēli neizdarīja pareizi, kaut arī strādāja Saeimas Ārlietu komisijā, viņa nepārzināja EP politiskos strāvojumus.»

Arī Krišjānis Kariņš, kuram šis sasaukums nav pirmais EP pavadītais, uzskata, ka EP nav bijis pienākuma spēlēt demokrātiju ar cilvēkiem, kas līdz šim darījuši visu, lai diskreditētu ES.

«Tā grupa, vismaz pagātnē, vispār nepiedalījās komiteju darbībā, viņi pastāv uz to, ka visa tā institūcija ir jānoārda, jānoņem subsīdijas mūsu zemniekiem, jāliedz brīvi meklēt darbu ES teritorijā,» saka politiķis, piebilstot, ka «jebkurš indivīds, kas strādā šādā grupā, nodrošina to, ka nekādi nespēs ietekmēt nevienu procesu».

Daudz mazāku uzmanību neiedalītajiem amatiem pievērš otrreiz EP neievēlētais Kārlis Šadurskis. Viņš uzskata, ka amati šai grupai patiešām nebija jādod, jo tā līdz šim pierādījusi, ka amati tai nav vajadzīgi.

Uzzināt pašas I. Grigules viedokli Neatkarīgajai neizdevās, jo pēc EP vēlēšanām ar viņu sazināties kļuvis gandrīz neiespējami.

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2014/07/09/grigule-nonakusi-politiska-izolacija