Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Visaktīvāk talkotāji darbojas Latgalē

Šodien daudzi Latvijas iedzīvotāji jau kopš rīta iesaistījušies Lielās talkas norisēs, priekšpusdienā visaktīvāk apkārtnes sakopšanā un labiekārtošanā darbojušies talcinieki Latgalē.

Savukārt dienas vidū talkas dalībnieku skaits varētu būt sasniedzis jau 145 000, liecina talkas rīkotāju aplēses. Patlaban lielā daļā talkas vietu sakopšanas darbi ir jau noslēgušies.

Šogad atkritumu ir ievērojami mazāk, lielā daļā talkas vietu noris labiekārtošanas darbi, liecina no Lielās talkas koordinatoriem un talciniekiem saņemtās ziņas. Netrūkst arī interesantu atradumu - ir atrastas gan latu banknotes, gan akordeons, gan grāmatas, vecās mēbeles un sadzīves tehnikas, kas jau diemžēl tradicionāli ir starp talcinieku atradumiem, informē talkas rīkotāji.

Tomēr talkas dalībnieki ziņo, ka šogad vācamo atkritumu ir ievērojami mazāk. Lielā daļā pieteikto talkas vietu noris teritorijas sakopšanas un labiekārtošanas darbi - dalībnieki grābj pērnās lapas un zāli, zāģē nokaltušos koku zarus, stāda kokus un puķes. Lielākoties talkas laikā tiek savākti plastmasas maisiņi, PET un stikla pudeles, būvgruži, vecas autoriepas, nolietota sadzīves tehnika un mēbeles, kā arī, protams, tradicionālie tā sauktie zaļie atkritumi - pērnās lapas un zāle, nolūzušie koku zari u.tml.

Iedvesmojoties no šī gada Lielās talkas vadmotīva "Tīra Baltijas jūra sākas Tavā vannasistabā", sakopšanas darbi noris arī jūras piekrastē un tās tuvumā - Baltijas jūras un Rīgas Jūras līča piekrastē Lielā taka norisinās aptuveni 130 talkošanas vietās.

Savukārt reģionos iedzīvotāji aktīvāk nekā citus gados rosās pie vietējām ūdenstilpnēm - sakopjot un labiekārtojot gan ezeru un upju krastos esošās atpūtas vietas, gan tīrot vietējos parkos esošos dīķus. Arī Rīgā tiek sakopti Daugavas krasti.

Laika apstākļi talciniekus šodien lutina, un visā Latvijā ir saulains un silts laiks. Lielās talkas darba grupas vadītāja Vita Jaunzeme uzslavē talciniekus, norādot: "Ikviens, kas šodien dodas ārā no mājām un talko, var ļoti lepoties ar sevi. Tik skaistā laikā, kāds mums ir šodien, būtu grēks nedoties laukā no mājām!"

Pirmās ziņas par talkotāju aktivitātēm vēl pirms oficiālā talkas sākuma tika saņemtas no Ludzas, Salas novada un Mērsraga. Vēlāk sakopšanas darbi sākās arī citur. Liepājas mērs Uldis Sesks kopā ar domes talkotājiem strādā pie "Daugavas" stadiona labiekārtošanas. Kamēr kolēģi stāda kociņus, domes priekšsēdētājs talkošanu sācis ar apķēpāto elektrības sadales skapju tīrīšanu.

Aktīvi labiekārtošanas darbi jau kopš paša rīta noris arī Lielās talkas sadarbībā ar "Rīga 2014 Eiropas kultūras galvaspilsēta" īstenotajā pagalmu sakopšanas projektā. Darbi kopš plkst.10 notiek četros Rīgas pagalmos - Lomonosova ielā 2, Vīlipa ielā 6, Grēdu ielā 1 un Bērzupes ielā 31.

Šogad ir 1453 oficiālas talku vietas visā Latvijā. Tomēr, visticamāk, talkošanas vietu ir vairāk, jo daudzas no aktivitātēm nav oficiāli pieteiktas.