Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Lielās talkas laikā aicina uzmanīties no ērcēm

Pavasara sakopšanas darbu laikā Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aicina iedzīvotājus piesargāties no ērcēm un nezināmas izcelsmes atkritumiem, kā arī ievērot citus drošības pasākumus.

Pirms sakopšanas darbiem speciālisti iesaka novērtēt vidi, kur darbi paredzēti. Kā informēja SPKC pārstāve Laura Ševčenko, lai nesavainotos, uzmanīgi jārīkojas ar talkas inventāru un nezināmas izcelsmes atkritumiem, piemēram, stikla lauskām. Tāpat vajadzētu lietot aizsargbrilles, strādājot ar tehniku, un cimdus, vācot lapas, zarus un atkritumus.

Speciālisti īpaši mudina uzmanīt bērnus, kuri nereti gūst savainojumus, darbojoties ar asiem priekšmetiem, tostarp zāģiem un cirvjiem. Tāpat bērnus noteikti nevajadzētu nodarbināt vietās, kuras zināmas kā narkotiku lietotāju uzturēšanās vietas. Speciālisti gan uzsver, ka izmestās šļirces var atrasties jebkur - pat klusos privātmāju rajonos -, tāpēc vienmēr jāievēro piesardzības pasākumi.

Ja talkošanas vietā atrastas šļirces vai adatas, tās ieteicams savākt necaurduramos konteineros, piemēram, plastmasas pudelēs. Turklāt, šādi savāktas šļirces un adatas nevajadzētu izmest sadzīves atkritumu konteineros, bet nodot tam speciāli paredzētās vietās. Vairākās Latvijas pilsētās darbojas HIV profilakses punkti, kas atrastās šļirces pieņem utilizēšanai. Šādas vietas ir Rīgā, Bauskā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Jūrmalā, Kuldīgā, Ķekavā, Liepājā, Ogrē, Olainē, Saldū, Talsos un Tukumā. Kontaktinformācija pieejama SPKC mājaslapā "www.spkc.gov.lv", sadaļā "HIV profilakse".

Ja notikusi saduršanās ar izlietotu šļirci, operatīvu informāciju par to, kā pareizi rīkoties, iespējams iegūt, zvanot pa AIDS diennakts uzticības tālruni 67543777. Cietušajam, līdzi ņemot šļirci un adatu, ar kuru notikusi saduršanās, ieteicams 48 stundu laikā apmeklēt mediķi, lai izvērtētu iespējamo risku inficēties un nepieciešamības gadījumā nozīmētu izmeklēšanu un ārstēšanu.

Kā ziņots, 26.aprīlī Latvijā notiks Lielā talka. Savu talkas vietu var uzzināt tuvākajā pašvaldībā pie Lielās talkas koordinatora vai noskaidrot mājaslapā "www.talkas.lv".