Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Epidēmija? Ar masalām jau saslimuši 17 cilvēki

Ar masalām Latvijā saslimuši jau 17 cilvēki, liecina jaunākā informācija no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC). Divi saslimušie ir bērni līdz gada vecumam, kad vakcināciju pret masalām vēl nav paredzēts veikt.

Bet vēl apmēram tikpat lielam cilvēku skaitam ir aizdomas par saslimšanu ar masalām, bet pagaidām nav laboratoriski pierādīta. Puse no saslimušajiem ir mediki, konkrēti no Latvijas Infektologijas centra. Pašlaik tiek pētīts, kā tieši inficējušies mediki. 

Slimību profilakses un kontroles centrs turpina darbu pie masalu uzliesmojuma izmeklēšanas, uzraudzības un kontroles, un saistībā ar masalu saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu Eiropā un Latvijā epidemiologi atkārtoti aicina iedzīvotājus potēšanas pasēs vai pie sava ģimenes ārsta pārliecināties par savu bērnu un savu vakcināciju pret masalām. Centra speciāliste Laura Ševčenko norāda, ka informāciju var meklēt potēšanas pasē, taču, ja tādas nav vai tajā nav atzīmes par vakcināciju pret masalām, jāaprunājas ar ģimenes ārstu, iespējams, viņam ir pieejama informācija par vakcinācijas statusu. «Iespējams, to, vai cilvēks ir slimojis ar masalām vai ir vakcinēts, zina vecāki, kuri to atceras no padomju laikiem,» saka L. Ševčenko. Dati varētu būt saglabājušies medicīnas kartītēs, jo arī padomju laikos tika veikti ieraksti gan par vakcinēšanu, gan saslimšanām.

Epidemiologi norāda: ja cilvēks vēlas būt pavisam drošs, var veikt antivielu testu, lai noskaidrotu, vai ir imunitāte pret masalām. Īpaši svarīgi tas būtu gadījumos, ja sieviete gaida mazuli vai plāno grūtniecību, cilvēkiem ar pazeminātu imunitāti, piemēram, noteiktu slimību pacientiem. «Ja analīzes parādīs, ka šīs aizsardzības nav, ar ģimenes ārstu jāpārrunā vakcinācijas lietderība,» saka L. Ševčenko. Pieaugušo vakcinācija pret masalām nav valsts apmaksāta.

SPKC ir daļēji apzinājis avioreisu uz un no Stokholmas pasažierus, kuri bijuši saskarsmē ar masalu pacientu. «Mums galvenais bija informēt cilvēkus par to, lai pievērš uzmanību savam veselības stāvoklim un problēmu gadījumā uzreiz vēršas pēc palīdzības, lai izslēgtu iespēju inficēt citus cilvēkus,» norāda speciāliste. SPKC pašlaik nav informācijas, ka kāds tieši no pasažieriem būtu saslimis. Masalu vīruss izplatās ar gaisa pilieniem, ja slimnieks klepo, šķauda vai runā. Vīrusus saturoši pilieni var palikt gaisā vairākas stundas. Simptomi parasti parādās pēc 10–12 dienām pēc inficēšanās, kas sākotnēji atgādina saaukstēšanos – pēkšņs sākums ar iesnām, klepu un drudzi. Acis kļūst sarkanas un jutīgas pret gaismu. Slimībai progresējot, temperatūra var sasniegt 39–41 grādu, parādās sarkani izsitumi, kas ilgst no četrām līdz septiņām dienām. Saslimušais ar masalām var inficēt 8 līdz 15 personas.