Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Lielā talka aicina – nāc!

© F64

Talcinieki šogad turpinās iesākto – Latvijas sakopšanu Lielajā talkā, lai līdz valsts simtgadei būtu pēc iespējas mazāk piegružotu vietu. Sakopšanai pieteiktas 1453 vietas visā Latvijā, visvairāk, protams, Rīgā –144 nesakoptas teritorijas.

Daudzi talkot sāk jau šodien, 25. aprīlī, bet rīt no pulksten 9 līdz 15 ir Lielās talkas laiks vienlaikus visā Latvijā.

Tie, kuri vēl nav izlēmuši, kurp doties pastrādāt, var izvēlēties jebkuru sev tīkamu talkas norises vietu (tās var izpētīt vietnē www.talkas.lv, sadaļā Talkas vietas vai uzziņu dienestā 1188). Pieteikt kādu sakopjamu teritoriju gan vairs nevar, atliek paņemt sarkano maisu un doties ieviest kārtību saviem spēkiem. Talciniekiem der zināt, ka šā gada talkas atkritumu maisi ir sarkanā krāsā un atkritumi jāievieto tikai šajos maisos. Tos bez maksas iespējams saņemt tikai un vienīgi 26. aprīlī ikvienā www.talkas.lv reģistrētajā talkas norises vietā pie atbildīgā vai koordinatora. Pirms iziet no mājas, ieteicams pierakstīt atbildīgās personas tālruņa numuru – gadījumam, ja vajag sazināties un atrast viņu talcinieku vidū.

Par atkritumu maisu savākšanu un izvešanu ir atbildīga attiecīgā pašvaldība. Iedzīvotājiem ieteicams respektēt organizatoru lūgumu – piepildītos maisus atstāt tikai reģistrētajā talkas vietā un par to atrašanās vietu informēt atbildīgo. Ja maisi tiks pamesti sazin kur, tad tos, visticamāk, vai nu nesavāks vispār, vai arī ar krietnu novēlošanos. Paredzēts, ka maisi pilnībā jāizved trīs nedēļu laikā. Der zināt, ka tiks savākti tikai sarkanie maisi un par brīvu nogādāti atkritumu poligonos. Atkritumi no privātām teritorijām, piemēram, pagalmiem vai mazdārziņiem, par brīvu netiks izvesti.

Ik gadu talciniekiem tiek atgādināts, kā rīkoties, atrodot aizdomīgus atkritumus vai mirušus dzīvniekus. Izlietotas šļirces, pudeles ar ķīmiskiem vai nenosakāmiem šķīdumiem, akumulatorus un citus bīstamus atkritumus, kā arī mirušus dzīvniekus nevajag aiztikt. Par atradumu jāinformē talkas atbildīgais vai pašvaldība.

Talkas rīkotāji aicina nepiemirst paņemt līdzi darba cimdus, slotas, grābekļus un citus vajadzīgos instrumentus un atbilstoši apģērbties: garās bikses, jaka ar garām piedurknēm, slēgti apavi ar cietu zoli un galvassega. Jo – ērces jau pamodušās un ne visi talcinieki ir potēti.

Lielā talka norisināsies arī īpaši aizsargājamās dabas teritorijās: Ķemeru nacionālajā parkā, Slīteres nacionālajā parkā, Gaujas nacionālā parka teritorijā Oliņķalnā un Rāznas ezera krastos. Talciniekiem jāielāgo, ka Ķemeru nacionālajā parkā plānota atkritumu vākšana Gausajā jūdzē, Slokas ezera, Lilijas ezera, Valguma ezera un Melnezera apkārtnē, savukārt Slīteres nacionālā parka jūras piekrastē atkritumus vāks liedaga posmā no Dundagas novada Sīkraga līdz Kolkai. Šogad Lielajā talkā Jūrmalā meža izcirtumos pie Slokas ielas iestādīs 1000 priežu stādu, bet Mellužu parkā veidos stādījumus gandrīz 500 kvadrātmetru platībā.