Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latgalē sāks mežcūku vakcināciju pret klasisko cūku mēri

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā - Latgales reģiona mežos, 25. un 26.aprīlī veiks meža cūku vakcināciju pret klasisko cūku mēri (KCM),informēja PVD pārstāve Anna Joffe.

PVD inspektori, sadarbojoties ar vietējiem mednieku kolektīviem, nelielas ēsmas, kurās iestrādāta vakcīna, izvietos vairāk kā 400 meža cūku barotavās inficētajā teritorijā ietilpstošo novadu mežos. Kopumā divās dienās paredzēts pabeigt pirmo pavasara vakcinācijas kārtu un izvietot apmēram 20 000 vakcīnu.

Tikpat daudz vakcīnu tiks izvietots otrajā vakcinācijas kārtā maija beigās. Vakcinācija šogad tiks veiktā vēl divas reizes - jūlijā un oktobrī.

Meža cūku vakcinācija tika uzsākta 2013.gadā, kuras laikā izvietoja 120 000 vakcīnu devas, kā rezultātā 40 % meža cūku šajās teritorijās ir ieguvušas imunitāti pret KCM.

Kopš 2012.gada novembra jauni mājas cūku saslimšanas gadījumi nav konstatēti, 2013.gadā, veicot nomedīto meža cūku laboratorisko pārbaudi, 46 gadījumos tika konstatēts klasiskā cūku mēra vīruss (ierosinātājs).

Slimības inficētajā teritorijā PVD turpina nomedīto meža cūku laboratorisko izmeklēšanu.

Klasiskais cūku mēris ir lipīga infekcijas slimība, ar kuru slimo kā meža, tā arī mājas cūkas. 2012.gada beigās tā tika konstatēta Latgales reģiona mežos mītošajām meža cūkām, kā arī triju saimniecību mājas cūkām.

Lai ierobežotu slimības izplatīšanos, tika noteikta klasiskā cūku mēra inficētā teritorija, kurā esošajām saimniecībām joprojām jānodrošina cūku turēšana telpās, izslēdzot jebkuru to kontaktu ar meža dzīvniekiem. Pie ieejas dzīvnieku novietnē jābūt dezinfekcijas paklājiem. Mājas cūku pārvietošana karantīnas zonā ir jāsaskaņo ar PVD. Tāpat no inficētās zonas aizliegts izvest tur nomedīto mežacūku gaļu.

Klasiskā cūku mēra inficētā teritorijā ietilpst sekojoši Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti - Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu un divi Alūksnes novada pagasti - Pededzes un Liepnas.