Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Saeima noraida ierosinājumu pašvaldībām noteikt ierobežojumus psihoaktīvo vielu apritei

Saeima šodien noraidīja grozījumus likumā par pašvaldībām, kas paredz, ka dome ir tiesīga izdot saistošus noteikumus arī par ierobežojumiem un kontroles pasākumiem jaunu psihoaktīvo vielu un maisījumu aprites vietām.

Sēdes sākumā šis likumprojekts ar nelielu balsu pārsvaru tika nodots izskatīšanai komisijās, savukārt vēlāk vairāki koalīcijas deputāti aicināja pārbalsot šo jautājumu. Atkārtotā balsojumā par likumprojekta nodošanu komisijām bija 37 deputāti, pret - 33 politiķi, bet atturējās desmit parlamentārieši, līdz ar to likuma izmaiņas tika noraidītas.

Deputāts Edvards Smiltēns (V), kurš bija viens no atkārtotā balsojuma iniciatoriem, norādīja - pēc Krimināllikuma grozījumiem juridiski nevar runāt par šo vielu tirdzniecības vietām. Turklāt šī problēma būtu jārisina vienoti valsts līmenī, nevis katrai pašvaldībai būtu jāizdod dažādi noteikumi, aģentūrai LETA skaidroja deputāts.

Šo likumprojektu iesniedza dažādu frakciju politiķi - Andrejs Elksiņš (SC), Aija Barča (ZZS), Gunārs Rusiņš, Ivars Zariņš (SC), kā arī pašreizējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK). Viņu priekšlikums arī paredz, ka dome par šādu noteikumu pārkāpšanu var paredzēt administratīvo atbildību, ja tas nav paredzēts likumos.

Elksniņš iepriekš skaidroja, ka, pieņemot šādus likuma grozījumus, pašvaldībām būs tiesības noteikt, piemēram, ka šo vielu aprites vietas nedrīkstēs darboties ne tikai izglītības iestāžu un dzīvojamo māju tuvumā, bet arī liegt tām iespēju atrasties konkrētas pašvaldības administratīvajā teritorijā vispār.

"Pašvaldības vislabāk ir informētas par to, kas notiek to teritorijā, un likumdevējs ar šādiem grozījumiem dos tām plašākas iespējas lemt, vai vispār atļaut šādiem komersantiem darboties savā teritorijā. Turklāt šādi ierobežojumi un plānotie kontroles pasākumi dos pašvaldībām iespējas ierobežot arī jaunu psihoaktīvu vielu izmantošanu kā zinātniskām, tā arī rūpniecības vajadzībām. Tādā veidā bez papildu finansējuma vai cilvēkresursu iesaistes pašvaldības iegūs iespēju reāli ierobežot narkotisko vielu izplatību," uzskata parlamentārietis.

Kā ziņots, 9.aprīlī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas nosaka kriminālatbildību personām, kuras pārdod jaunas psihoaktīvās vielas, kuru aprite ir aizliegta vai ierobežota.