Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Prokuroru vaino psiholoģiskā ietekmēšanā

© f64

Sniedzot liecības tā dēvētajā Lemberga prāvā, uzņēmējs Raivo Remess atklāja, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā prokurors Jānis Ilsteris uz viņu izdarījis psiholoģisku spiedienu, draudējis ar apsūdzēšanu kriminālnoziegumos un pat sācis mētāties ar rokām.

Uzņēmējam radies iespaids, ka J. Ilstera dusmas izraisījušas liecinieka atbildes, kuras prokuroram nav patikušas, jo viņš saistībā ar tirdzniecības centra Tobago Ventspilī būvniecību un šā projekta attīstīšanu vēlējies izdzirdēt citas atbildes. Pats J. Ilsteris uz R. Remesa pratināšanu tiesā nezināmu iemeslu dēļ nebija ieradies.

Atbildot uz ierasto tiesas sastāva priekšsēdētāja Borisa Geimana jautājumu: «Ko jūs varat liecināt tiesai sakarā ar šo lietu», R. Remess atbildēja, ka esot sagatavojis rakstveida liecību, kurā cita starpā viņš pieminējis prokurora J. Ilstera uzvedību: «2007. gadā, kad biju pratināšanās 17. aprīlī un 16. maijā, es gribu norādīt sekojošo. Pirmajā pratināšanas reizē, kad biju ieradies pie prokurora Ilstera bez advokāta, viņš man lika saprast, ka es arī varu tikt apsūdzēts sakarā ar kaut kādām darbībām TC Tobago. Pratināšanas gaitā jutos apdraudēts un uz mani tika izdarīts psiholoģisks spiediens. Līdz ar ko uz otro pratināšanu es biju spiests pieaicināt advokātu. Tas ir vēl viens iemesls, kāpēc es uzskatu, ka atbildes uz jebkādiem jautājumiem saistībā ar TC Tobago var būt izmantotas pret mani.»

Lūgts precizēt, kā tieši no prokurora puses izpaudusies psiholoģiskā ietekmēšana, R. Remess teica: «Žēl, ka šodien nav Ilstera kungs uz vietas. Viņa pratināšanas stils beigās bija tāds, ka rokas jau pa gaisu gāja, apmēram tādā veidā. Tas faktiski jau bija kā drauds. Es nevarēju saprast - es atnācu atbildēt uz jautājumiem, bet cilvēks vienkārši tendenciozs bija, uz agresiju jau bija tendēts. Man radās iespaids, ka acīmredzot viņš nesagaidīja no manis kaut kādu atbildi, ko viņš bija gaidījis. Uz pratināšanas beigām viņa teksts apmēram bija, es varbūt vārds vārdā nevarētu pateikt, bet tā doma bija apmēram tāda - ka es šo lietu pierādīšu un bezmaz vai apmēram pantu piešķiršu jums.»

Prokurors Juris Juriss tiesā uzstājīgi vaicāja, kādēļ liecinieks nav vērsies ar attiecīgu sūdzību prokuratūrā par prokurora uzvedību. R. Remess atbildēja, ka viņam tāda doma neesot ienākusi prātā, jo pirms tam nekādas darīšanas ar prokuroriem un tiesu nav bijušas. «Žēl, ka šodien nav Ilstera kungs uz vietas. Vienkārši es domāju, ka viņš varētu skaidri jums paskaidrot to situāciju, kāpēc viņš tādā veidā pratināja,» teica uzņēmējs.

Ar tiesas atļauju J. Juriss mēģināja lasīt pirmstiesas izmeklēšanas laikā J. Ilstera sastādīto R. Remesa pratināšanas protokolu. Lasīšana prokuroram nekādi nevedās, jo izrādījās, ka pratināšanas protokols uzrakstīts ļoti ķeburaini un pat J. Juriss bija spiests atzīt savu bezspēcību to salasīt: «Ilstera kunga nav, godātā tiesa. Es mēģināšu. Es atvainojos, protams, ja man ne visai veikli sanāk izlasīt. Jo šeit ir arī paša liecinieka rakstītais, ko vēl grūtāk ir izlasīt. «Pārdošanas speciālists»... (ilga pauze). Nu diemžēl, godātā tiesa, tiešām nevar izburtot, jo šis protokols ir tā, ka viena daļa ar roku rakstīts; pratinājis ir prokurors, bet atbildes ir pierakstījis pats liecinieks. Un kopija vēl sliktāka.»

Zvērināts advokāts Raimonds Krastiņš aicināja beigt māžošanos un pārtraukt liecību boksterēšanu: «Ja prokurors nevar izlasīt, nu, tad nevar izlasīt!»

Pēc ilgām mokām daļu no pirmstiesas pratināšanas protokola tomēr izdevās nolasīt. R. Remesa pratināšanas noslēgumā Aivars Lembergs tiesai pauda lūgumu: «Šodien ir starptautiskā smieklu diena (1. aprīlis), un man ir procesuāls lūgums - izteikt pateicību prokuroriem par sagādāto procesu atbilstoši svētku dienai. Paldies!» Tiesa A. Lemberga lūgumu atstāja bez izskatīšanas.

Jāatgādina, ka šis nav pirmais gadījums, kad Lemberga prāvas gaitā nāk klajā fakti par prokuroru mēģinājumiem ietekmēt lieciniekus.