Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Unikāla iespēja tiešraidē vērot pāvestu Jāņa Pāvila II un Jāņa XIII kanonizācijas ceremoniju

Pavisam unikālu iespēju svētdien, 27. aprīlī, piedāvā LTV1 translācijā no Vatikāna – pulksten 11 sāksies Romas pāvestu Jāņa Pāvila II un Jāņa XIII kanonizācijas ceremonija Sv. Pētera laukumā.

Dieva žēlsirdības svētdienā, ko savulaik iedibināja pāvests Jānis Pāvils II, Katoliskā baznīca par svētajiem izsludinās divus pāvestus – Jāni XIII (1881.–1963.) un Jāni Pāvilu II (1920.–2005.). Šis notikums jau ir nodēvēts par gadsimta lielākajiem svētkiem ticīgajiem.

Pāvests Jānis Pāvils II bija pirmais pāvests no Austrumeiropas, precīzāk – Polijas. Viņam bija nozīmīga loma komunisma un aukstā kara izbeigšanā, dzelzs priekškara krišanā, līdz ar to arī Latvijas neatkarības centienos. Jānis Pāvils II, kurš Romas pāvests bija no 1978. līdz 2005. gadam, bija arī pirmais un pagaidām vienīgais pāvests, kas apmeklēja Latviju. Turklāt viņam piemita liela morāla autoritāte ne tikai katoļu vidē, bet arī starp citu konfesiju kristiešiem, citu reliģiju pārstāvjiem un pat to vidū, kas vispār neatzīst Dieva eksistenci.

Pāvesta Jāņa XIII, kurš pontifika amatu ieņēma no 1958. līdz 1963. gadam, vārds ir cieši saistīts Vatikāna Otro koncilu (1962.–1965.), viņš bija tā iniciators un noteicošais virziena rādītājs. Sasaucot Vatikāna Otro koncilu, viņš mudināja Baznīcu iedziļināties mūsdienu cilvēka vajadzībās, jo uzskatīja, ka 20. gadsimta beigās vairs neiederas agrākā laika metodes un daudzviet ir nepieciešams piemērotāks Baznīcas mācības skaidrošanas veids. Turklāt ticīgie pāvestā Jānī XIII saskatīja Dieva labestības atspulgu un sauca viņu par Labo pāvestu.

Ceremoniju Latvijas Televīzijas tiešraidē komentēs priesteris Andris Marija Jerumanis un priesteris Juris Jalinskis.