Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

CSDD: Par numurzīmju tirgošanu var piemērot cietumsodu

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) noliedz, ka bez tiesiska seguma turpina pieprasīt veikt papildu reģistrācijas darbības autoīpašniekiem, kas vēlas manīt numurzīmes, kā arī atgādina, ka par numurzīmju tirgošanu draud cietumsods.

Portāla "Numur1.lv" veidotāji apsūdz CSDD tiesiskajā nihilismā un reketā pret autoīpašniekiem, jo, lai gan Ministru kabineta noteikumi Nr.446, kas nosaka transportlīdzekļu reģistrācijas kārtību (arī reģistrācijas numura zīmju aprites kārtību), zaudējuši spēku jau 2009.gada 31.jūlijā, bet jauni noteikumi nav izdoti, CSDD bez tiesiska seguma turpinot pieprasīt veikt papildus reģistrācijas darbības tiem autoīpašniekiem, kas labticīgi vēlas samainīt numurzīmes. Tādējādi CSDD nelikumīgi iekasējot vismaz 14 latus par katru šādu papildu reģistrācijas darbību.

CSDD savukārt uzsver, ka numurs un tam atbilstoša numurzīme tiekot piešķirta konkrētai personai lietošanā un ar to nedrīkst tirgoties. To nosaka Krimināllikuma 265.pants - par transportlīdzekļa reģistrācijas numura zīmes nelikumīgu realizēšanu draud sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām.

CSDD uzsver, ka šīs rīcības rezultātā ir cietuši pilnīgi visi transportlīdzekļu īpašnieki - viņiem ir liegta iespēja mainīt savu numura zīmi pret citu jebkādu iemeslu dēļ, jo ir cilvēki, kas šajā maiņā saskatījuši iespēju nopelnīt.

Ar numuru tirgošanu nevarot taisīt biznesu, un CSDD nenodarbošoties ar numura zīmju "modes tirgus" pētīšanu. CSDD pienākums neesot parūpēties par to, lai katrs transportlīdzeklis būtu aprīkots ar numura zīmi, kas pēc tā īpašnieka domām ir pareizā un vajadzīgā.

Lēmums par ierobežojumiem, kas attiecas uz numura zīmju maiņu, 2007.gada sākumā tika pieņemts tieši tā iemesla dēļ, ka konkrētas personas pēkšņi saskatīja šajā procesā iespēju veidot biznesu. CSDD radās aizdomas, ka Amerikas tirgum ražoto auto īpašnieki nereti mērķtiecīgi veica vairākkārtēju sava numura nomaiņu, nomainītos numurus saglabāja uz sava vārda un pēc tam ar sludinājumu starpniecību tos piedāvāja Eiropas tirgum ražoto auto īpašniekiem, turklāt ievērojami pārsniedzot numura zīmju reālo cenu.

Latvijā auto īpašniekiem, nomainot transportlīdzeklim numuru, tika piedāvāta iespēja uz gadu saglabāt iepriekšējos numurus. Daļa autovadītāju to izmantojuši ļaunprātīgi, piemirstot, ka piešķirtā burtu un ciparu kombinācija nav cilvēka īpašums, skaidro CSDD.

Transportlīdzekļa reģistrācijas valsts numura zīme nav uzskatāma par personas īpašumu un tā nevar būt par civiltiesisku darījumu priekšmetu atbilstoši Latvijas Civillikuma 1414.pantam. Transportlīdzekļa īpašnieks, reģistrējot transportlīdzekli, samaksā maksu par pakalpojumu - reģistrēt transportlīdzekli un piešķirt valsts reģistrācijas numuru, nevis pērk preci.

Esot nepārprotami redzama atšķirība starp vienkāršu vairāku transportlīdzekļa reģistrācijas darbību veikšanu, kas tomēr atbilstoši tiesību aktu regulējumam ir transportlīdzekļa īpašnieka maiņa (civiltiesisks darījums ar attiecīgām sekām), un numura zīmes kā pastāvīga privāttiesību priekšmeta brīvu apgrozību (pirkšana, pārdošana, maiņa, noma, ieķīlāšana utt.).

Kļūdains esot pieņēmums, ka, ja nav spēkā attiecīgs Ministru kabineta ārējais tiesību akts, tad jebkura privātpersona var piemērot likumu pēc saviem ieskatiem jeb, citiem vārdiem, tas, kas nav noteikti aizliegts ar likumu, ir atļauts.