Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Lieldienās veikali krāpušies ar olām; daudzviet konstatēta pārmarķētu olu tirdzniecība

© Rūta Kalmuka F64

Laikā no 17.aprīļa līdz 23.aprīlim, veicot pārbaudes 82 tirdzniecības uzņēmumos, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori 33 uzņēmumos - galvenokārt Kurzemē un Zemgalē - no apgrozības izņēmuši vairāk nekā 15 000 olu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja PVD pārstāve Anna Joffe.

Veicot pastiprinātās pārbaudes, PVD atklāja, ka vistu olu marķējuma vizuālais izskats un teksts atšķiras no ražotāja marķējuma, uz dažām olu iepakojuma kastēm bija pat divi marķējumi - ražotāja un pārmarķētais. Tāpat pārbaudes laikā inspektori konstatēja, ka derīguma termiņu informācija preču pavadzīmēs un olu kastu marķējumā būtiski atšķiras.

Pārbaužu laikā pārmarķētas olas konstatēja 33 tirdzniecības uzņēmumos, galvenokārt Kurzemes un Zemgales pusē.

"Jāatzīmē, ka lielākoties tirdzniecības uzņēmumi paši 7609 olas jau bija izņēmuši no apgrozības un sagatavojuši tās nosūtīšanai piegādātājiem, par to uzrādot PVD inspektoriem preču atgriešanas pavadzīmi," norādīja Joffe.

Kā ziņots, PVD pirms Lieldienām, 17.aprīlī, konstatējis, ka kāda vairumtirdzniecības uzņēmuma noliktavā atrodas liels daudzums - vairāk nekā 40 000 - Polijas izcelsmes vistu olu, kurām ražotāja noteiktais derīguma termiņš beidzies 14.aprīlī, bet iepakojumā norādītais jaunais termiņš bijis 30.aprīlis un 5.maijs.

Vecās un pārmarķētās olas izplatīja SIA "Walux", kurš jau pagājušajā gadā sodīts par viltota "Tilzītes" siera izplatīšanu veikalu tīklam "Palink".

Olas tika izņemtas no apgrozības, uzņēmumam uzdots atsaukt izplatīšanā esošās olas un nodrošināt olu iznīcināšanu. Sākta administratīvā lietvedība.