Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas ārlietu ministrs dosies vizītē uz Irānu

© F64

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) dosies oficiālā vizītē uz Irānu, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Vizīte, kura norisināsies no 22.aprīļa līdz 24.aprīlim, būs pirmā Latvijas ministra viesošanās Irānā. Vizītes laikā paredzētas tikšanās ar Irānas prezidentu Hasanu Rohani, ārlietu ministru Mohamadu Džavadu Zarifu, parlamenta priekšsēdētāju Ali Laridžani, Irānas Augstākā līdera padomnieku Ali Akbaru Velajati un transporta ministru Abāsu Ahmedu Akhundi.

Vizītes laikā tiks pārrunāti divpusējās sadarbības jautājumi, progress "E3+3" sarunās ar Irānu par tās kodolprogrammu, kā arī reģionālie jautājumi par situāciju Sīrijā, Irākā, Afganistānā un Ukrainā.

Latvijas attiecības ar Irānu ir aktivizējušās pēdējā gada laikā, kad ir notikušas vairākas savstarpējās tikšanās. 2014.gada 24.februārī Irānā akreditējās pirmais Latvijas vēstnieks Atis Sjanīts, kurš rezidē Ankarā, Turcijā.

"E3+3" sarunās ar Irānu piedalās trīs ES dalībvalstis - Francija, Lielbritānija, Vācija un trīs ANO Drošības padomes pastāvīgās locekles - ASV, Ķīna, Krievija. "E3+3" vada ES augstā pārstāve ārlietās Ketrīna Eštone.

Pagājušajā gadā Latviju apmeklēja līdz šim augstākā Irānas amatpersona - ārlietu ministra vietnieks Eiropas un Amerikas lietās Madžids Takts Ravanči.

Vizītei Irānā pievienosies arī Latvijas uzņēmēju delegācija.