Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ģertrūdes baznīcā notiks koncerts "Lielajā Piektdienā"

© F64 Photo Agency

Šovakar plkst. 17.00 Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā notiks Rīgas kamerkora AVE SOL koncerts Lielajā piektdienā.

Koncertā kopā ar Rīgas kamerkori AVE SOL uzstāsies Jānis Kurševs (tenors) un Aigars Reinis (ērģeles). Diriģents Andris Veismanis.

Koncertprogrammā: Jānis Kalniņš kantāte "Asins tīrums" un Jānis Kalniņš/Knuts Lesiņš "Pamestā baznīca".

Komponists Jānis Kalniņš (1904-2000), ilggadējs Latvijas Nacionālās operas diriģents pirms kara, bet no 1948. gada ievērojams mūziķis un profesors Kanādā, ir atstājis iespaidīgāko Lieldienu tematikas kompozīciju latviešu mūzikā. Kantātes "Asins tīrums" piecās kodolīgās daļās izskan stāsts par asins naudu un par to, kā nodevēju soda paša sirdsapziņa, bet Kristus universālais upuris paver cerību ikvienam. Saistošajā mūzikas plūdumā pavīd pa austrumnieciskai noskaņai, liekot neaizmirst tālās pagātnes notikumu vidi. Tomēr dominē nodevības smagums, tumšas dvēseles krēsla, kam kontrastē atmiņas par Kristus un mācekļu brālības gaišajiem brīžiem Austrumzemes dārzos, un it sevišķi uzmirdz kantātes fināls, vēstīdams piedošanas un mīlestības iestarojumu vistumšākajā sirdī.

Notikumu izstāstītājs un tēlotājs ir koris, bet tenora solobalsij uzticētas Kristus replikas, reaģējot uz Jūdas nodevēja skūpstu un lūgšanā uzrunājot Tēvu. Sirdsapziņas mokās Jūda grib atdot trīsdesmit sudraba grašus priesteriem, no kā tos saņēmis, taču šo asins naudu nepieņem pat tie. Tad viņš dara sev galu, bet par viņa naudu priesteri nopērk kāda podnieka tīrumu, kur apbedīt svešiniekus. Tomēr šī zeme, līdz šai dienai dēvēta par Asins tīrumu, izgrūž no sevis Jūdas mirstīgās atliekas, un tajā nonīkst ik augs. Tikai kantātes fināla fantastiskā aina, kurā Jūda nožēlo grēkus pie augšāmceltā Kristus tukšā kapa, sniedz nodevējam mūžīgo mieru.

Kantātei "Asins tīrums" ir saistoša vēsture. Rīgā to pirmoreiz atskaņojis Ņujorkas Latviešu koris sava diriģenta Andreja Jansona vadībā jau 1989. gada vasarā. Nākamo plānoto uzvedumu ar Valsts Akadēmisko kori "Latvija" Doma baznīcā likusi atcelt 1991. gada 13.janvāra asiņainā svētdiena Lietuvā. Tomēr barikāžu nedēļā atskaņojums sagatavots un noticis citā Rīgas dievnamā 20. janvārī. Atgriežoties no šī koncerta, diriģents Andrejs Jansons kļuvis par liecinieku labi zināmajai apšaudei pie Iekšlietu ministrijas. Tad arī kanālmalas apstādījumus slacījušas asins lāses.

Koncerta programmu būtiski papildinās Jāņa Kalniņa plašā un krāšņā kordziesma "Pamestā baznīca" ar Knuta Lesiņa vārdiem. Tā būs reta izdevība dzirdēt šo virtuozā un ne viegli izdziedamā harmoniju valodā veidoto balādi, kuras teksts vēsta par vietu lauku klusumā, kur sen "kāds koris apklusis, kāds zvans stāv nezvanīts, un dievlūdzēju liktenis ir piepildīts", bet par spīti tam tā joprojām spēj ievadīt garāmgājēju klusā reliģiska apcerē.