Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Divos lidojumos starp Rīgu un Stokholmu ceļojis masalu slimnieks; visi pasažieri apdraudēti

© Publicitātes foto

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir sācis epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar masalu slimnieku, kurš aizvadītajā nedēļā lidojis no Rīgas uz Stokholmu un no Stokholmas uz Rīgu, un lidojuma laikā, iespējams, inficējis citus cilvēkus, informē SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko.

Saskarsme ar masalu slimnieku bija cilvēkiem, kuri 9.aprīlī lidoja no Rīgas uz Stokholmu ar reisu SK962 (BT105) plkst.14.25 un 11.aprīlī lidoja no Stokholmas uz Rīgu ar reisu SK9630 (BT110) plkst.19.55.

Masalas ir lipīga infekcijas slimība, kas ar gaisa pilieniem, slimniekam runājot, klepojot, šķaudot, izplatās no personas uz personu. Tāpēc SPKC ir lūdzis AS "air Baltic" sniegt viņu rīcībā esošo kontaktinformāciju par pasažieriem, kuri lidojuši kopā ar inficēto personu un var būt apdraudēti. Tiklīdz tiks saņemta nepieciešamā informācija, ar pasažieriem personīgi sazināsies SPKC speciālisti un informēs par rīcību inficēšanās gadījumā.

SPKC aicina pasažierus, kuriem 18 dienu laikā no lidojuma ar konkrēto reisu parādās ķermeņa temperatūras paaugstināšanās un citas masalu pazīmes, piemēram, iesnas un klepus, telefoniski sazināties ar savu ģimenes ārstu, lai vienotos par turpmāko ārstēšanos.

Līdz brīdim, kamēr saslimšana tiek vai netiek apstiprināta, pasažieri aicināti līdz minimumam ierobežot kontaktus ar pret masalām nevakcinētiem un tās nepārslimojušiem cilvēkiem. Savukārt pilnībā izslēgt kontaktus vajadzētu ar personām, kurām masalas var izraisīt īpaši nopietnas sekas - grūtnieces, nevakcinēti bērni un personas ar novājināto imunitāti.

Šobrīd valstī ir laboratoriski apstiprināti 12 saslimšanas gadījumi ar masalām. SPKC turpina darbu pie masalu uzliesmojuma izmeklēšanas, uzraudzības un kontroles.