Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

PVD aptur lielu partiju vecu Polijas olu

© f64

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), pirms Lieldienām veicot pārbaudes pārtikas aprites uzņēmumos, konstatējis, ka kāda vairumtirdzniecības uzņēmuma noliktavā atrodas liels daudzums - vairāk nekā 40 000 - Polijas izcelsmes vistu olu, kurām ražotāja noteiktais derīguma termiņš beidzies 14.aprīlī, informēja PVD pārstāve Anna Joffe.

Turklāt olu iepakojumam ir veikts pārmarķējums, lai šādu pārtikai nederīgu produkciju izplatītu patērētājiem.

Veicot detalizētāku pārbaudi, atklājās, ka vistu olu marķējuma vizuālais izskats un teksta saturs atšķiras no ražotāja marķējuma, uz dažām olu iepakojuma kastēm bija pat divi marķējumi - ražotāja un pārmarķētais. Tāpat pārbaudes laikā PVD inspektori konstatēja pazīmes - bojātu olu kārbas virsmu, kas liecina, ka olas pārmarķētas ar mērķi pagarināt derīguma termiņu.

Tāpat uzņēmuma noliktavā atradās vairāk nekā 20 000 vistu olu ar derīguma termiņu 5.maijs un 30.aprīlis, kuru iepakojumam redzamas iepriekšējā marķējuma noplēšanas pazīmes.

Olas tika izņemtas no apgrozības, uzņēmumam uzdots atsaukt izplatīšanā esošās olas un nodrošināt olu iznīcināšanu. Sākta administratīvā lietvedība.

PVD, jau tuvojoties svētkiem, aicināja patērētājus būt vērīgiem pircējiem - sekot līdzi informācijai preces marķējumā un pievērst uzmanību pārtikas produktu derīguma termiņam.

Tā kā svētkos viens no pirktākajiem pārtikas produktiem būs olas, PVD vēlreiz atgādina, ka olu uzglabāšanas temperatūru un derīguma termiņu ražotājs norāda uz iepakojuma. Patērētājam ir tiesības atvērt iepakojumu un pārliecināties par olu izcelsmi. Cipars uz olas norāda dējējvistu turēšanas metodi (0 - bioloģiskā ražošana, 1 - brīvā turēšana, 2 - turēšana kūtī, 3 - turēšana sprostos).

Ar burtiem olas marķējumā norāda valsts kodu, kurā olas ražotas (Latvijai tas būs LV). Tāpat uz olas redzams PVD piešķirtais putnu novietnes identifikācijas numurs (piemēram, 1234).

Par iespējamiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās var zvanīt uz PVD uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67027402 - un informēt par tiem dienestu.