Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ierosina pedofilus pirms laika neatbrīvot

Kopējais atalgojums par Imantas pedofila notveršanu ir palielināts līdz 4000 eiro. Šādu iniciatīvu izrādījušas vairākas privātas kompānijas, vien pats dzimumnoziedznieks pašlaik nav atrasts. Tikmēr Saeimā tiek izskatīti grozījumi likumā, lai atjaunotu bargāku sodu dzimumnoziedzniekiem.

Policija turpina saņemt informāciju par pedofila iespējamo atrašanās vietu ne tikai Rīgā, kur viņš Imantas mikrorajonā pastrādājis vardarbību pret 8–10 gadus vecām meitenēm, bet arī aiz galvaspilsētas robežām. «Pārbaudām ne tikai Rīgu un ne tikai vienu mikrorajonu,» Neatkarīgajai saka Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Toms Sadovskis.

Saeimas deputāts Gunārs Rusiņš krietnu laiku pirms Imantas pedofila pastrādātajiem noziegumiem bija ierosinājis Saeimā vairākus priekšlikumus, kā ierobežot pedofilu tiesības. Vienu no tiem pašlaik izskata Saeimā, tas atbalstīts otrajā lasījumā, bet trešais, beidzamais, lasījums gaidāms ne agrāk kā maija vidū, deputāts prognozē. Saeima atbalstījusi priekšlikumu atcelt priekšlaikus atbrīvošanas iespēju pedofilijas noziegumos apsūdzētajiem. G. Rusiņš skaidro, ka ticis mainīts Krimināllikuma 61. pants, tāpēc tagad ir iespējams pedofilu priekšlaikus atbrīvot. Viņš ierosināja atjaunot iepriekšējo likuma pantu, nosakot, ka par pedofiliju notiesātajiem sods jāizcieš pilnībā. «Tas ir būtiski. Esmu ticies ar cietušo ģimenēm, un viņi nesaprata – kā var atcelt šādu sodu,» saka deputāts. Viņš uzskata, ka esošā pedofilijas noziegumos apsūdzēto sodu sistēma nav pietiekami barga, un statistika liecina, ka tā šos noziedzniekus nebiedē. Piemēram, 2013. gada beigās Augstākā tiesa mīkstināja sodu pedofilijas noziegumos apsūdzētajiem – atstādinātajam luterāņu mācītājam un bērnu slimnīcas apsargam. Pērn atklājās viens no skaļākajiem pedofilijas noziegumiem – kāds pašvaldības uzņēmuma Rīgas satiksme darbinieks apmēram desmit gadu netraucēti pastrādājis dzimumnoziegumus. Pēc sākotnējās informācijas, viņš izvarojis septiņus bērnus un nofilmējis apmēram 40 meiteņu.

G. Rusiņš iepriekš ierosināja pedofilu sodīt vēl bargāk – ar ķīmisku kastrāciju. Saeimas deputāti to neatbalstīja. «Bet vajag,» viņš joprojām uzskata. «Ja nevar novērst domas no tā, tad jādod medikamenti. Mans priekšlikums bija – pedofilus var atbrīvot priekšlaikus, ja viņi labprātīgi piekrīt ķīmiskajai kastrācijai. Ja to pārtrauc, tad jāatgriežas ieslodzījuma vietā izciest sodu.» Deputāts ir pārliecināts – kamēr šiem noziedzniekiem nedraud bargi sodi, viņi jūtas droši un turpina izdarīt noziegumus.

Pašlaik privātas kompānijas par Imantas pedofila vai ticamas viņa uzturēšanās vietas uzrādīšanu apsolījušas 4000 eiro vērtu atalgojumu, daļa no kura gan būs jāizņem graudā, apmeklējot sporta klubu. Apbalvojumu saņems pirmais, kurš notvers vai sniegs ticamu informāciju par pedofila atrašanās vietu. Paziņojumā, kas izsūtīts medijiem, teikts itin skarbi – apbalvojums noteikts «par Imantas pedofila galvu». Policija aicina neuzsākt nekādas darbības pašiem, bet, pamanot aizdomīgu, izplatītajiem fotorobotiem līdzīgu personu, ziņot policijai.