Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Zane devusies uz plaušu transplantācijas operāciju Vīnē [papildināta]

Zane Lazdiņa, kura slimo ar pulmonālo hipertensiju, vakar vakarā saņēma ziņu no Vīnes, Austrijā – pacientei jādodas uz plaušu transplantācijas operāciju. Ceļu no mājām Ērgļos Zane kopā ar savu mammu sāka Neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnā, bet lidostā Zani jau gaidīja speciāli viņai pakaļ norīkota lidmašīna.

Jaunākā informācija liecina, ka operācija, kas ilga septiņas stundas, noslēgusies.

P. Stradiņa slimnīcas kardiologs Andris Skride, kurš devies līdzi pacientei uz Vīni, pastāstīja, ka plaušu transplantācija norit apmēram sešas stundas, taču tas atkarīgs no dažādiem apstākļiem. Dakteris A. Skride sola ziņot par Zanes situāciju, jo pacientei līdzi jūt visa Latvija.

Zane Lazdiņai ir 32 gadi un viņa slimo ar ideopātisko pulmonālo arteriālo hipertensiju – smagu, retu plaušu saslimšanu. Pulmonālā hipertensija ir sindroms, ko raksturo asinsspiediena paaugstināšanās plaušu artērijās. Jo augstāks spiediens ir artērijās, jo smagāk jāstrādā sirdij, lai piegādātu asinis ķermenim. Tiek būtiski traucēta organisma apgāde ar skābekli, kā rezultātā iestājas skābekļa bads. Zane nevar iztikt bez skābekļa balona, viņa lieto medikamentus, kas uztur viņu pie dzīvības, bet tie neārstē. Ārstu konsīlijs atzina, ka Zani glābt var tikai plaušu transplantācija, taču, pamatojoties uz to, ka Latvijā plaušu transplantāciju neveic un tā netiek apmaksāta no valsts budžeta, arī valsts apmaksātu operāciju ārzemēs Zanei atteica. Zanes operācijai saziedoja sabiedrība- turklāt atsaucība bija neticami liela – mēneša laikā cilvēki saziedoja 120 000 eiro.