Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vairākas Latvijas eiro kolekcijas monētas kals Nīderlandē

Vairākas Latvijas eiro kolekcijas monētas tiks kaltas Nīderlandes kaltuvē "Koninklijke Nederlandse Munt".

Šajā kaltuvē taps Jāņa Jaunsudrabiņa "Baltajai grāmatai" veltīta sudraba kolekcijas monēta, Vecajam Stenderam veltīta sudraba kolekcijas monēta un Baltijas ceļam veltīta sudraba kolekcijas monēta.

"Baltajai grāmatai" veltītās sudraba kolekcijas monētas izgatavošana un piegāde maksās 103 550 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, Vecajam Stenderam veltītās sudraba kolekcijas monētas izgatavošana un piegāde - 59 800 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa, bet Baltijas ceļam veltītas sudraba kolekcijas monētas izgatavošana un piegāde - 73 900 eiro bez ievienotās vērtības nodokļa, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā publicētā informācija. Kaltuve izraudzīta atklātā konkursā.

Jau ziņots, ka šogad Latvijas Banka plāno izlaist sešas eiro kolekcijas monētas. Pirmā kolekcijas monēta, kas veltīta Ainažu jūrskolas jubilejai, tika izlaista marta sākumā. Iedzīvotāju interese par pirmo Latvijas eiro kolekcijas monētu bija liela, un Latvijas Bankas kasēs tā tika izpirkta pirmajā pārdošanas dienā. Arī šī monēta tapa Nīderlandes kaltuvē "Koninklijke Nederlandse Munt".

Šogad taps arī Kurzemes barokam veltīta kolekcijas monēta un netradicionāla mākslinieciskā, tehniskā vai tematiskā risinājuma monēta, kas šogad veltīta latviešu tautas tradīcijām - četrām gadskārtām un tajās veicamajiem darbiem un svinamajiem svētkiem.

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāk apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Kolekcijas monētu nominālvērtībai jābūt atšķirīgai no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, pieci vai desmit eiro. Kolekcijas monētu specifikācijas - krāsa, diametrs, svars, materiāls - būtiski atšķiras no apgrozībā esošajām monētām.