Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Plirkšķu un mokiku zvaigžņu plejāde Ķīpsalā

© f64

Jau šodien Ķīpsalā, izstādē "Motocikls 2014" ikviens ir aicināts aplūkot unikālu bijušās Rīgas motorūpnīcas "Sarkanā zvaigzne" mopēdu, mokiku un motovelosipēdu kolekciju.

Daudziem vēl garāžās ir saglabājušies nu jau par retro braucamajiem kļuvušie "Sarkanās zvaigznes" mopēdi jeb tautā saukti plirkšķi un mokiki, kas 70. un 80. gados bija ikviena puika sapnis. Un vēl joprojām šur tur tos varam redzēt raiti ripojam pa Latvijas ceļiem.

Pateicoties biedrības "Retromoto" seno spēkratu entuziastiem un kolekcionāriem, Ķīpsalā vienotā un plašā ekspozīcijā būs apskatāmi gandrīz visi - gan populārākie, gan arī retāk redzētie - mopēdu, motovelosipēdu un mokiku modeļi, kas tika ražoti no 1957.gada līdz pat Rīgas motorūpnīcas "Sarkanā zvaigzne" slēgšanai 1998.gadā.

Viena no "Retromoto" prezentētajām "odziņām" būs mopēds "Rīga 1". Tieši aprīļa pirmajās dienās apritēs 55 gadi, kad no Rīgas motorūpnīcas "Sarkanā zvaigzne" izripoja 11 sērijveida mopēdi "RĪGA 1", kas izmēģinājuma braucienā devās ceļojumā pa Padomju Savienību. Piecdesmit dienu laikā šie mopēdi nobrauca 10 000 km un jau nākamajā gadā tika saražoti 5000 šā modeļa mopēdi. Izstādē būs apskatāmi arī slavenie "Rīga 13", "Rīga 16", "Rīga 22" un citi retāk redzētie mopēdi. Tostarp būs arī motovelosipēds "Gauja", kura smalkās un elegantās līnijas noteikti uzrunās dāmas, savukārt vīrus - jau tolaik stilīgie un jaudīgie minimokiki "Stella" un "Delta". Visi ekspozīcijā aplūkojamie retro mopēdi un mokiki nav tikai interesanti izstādes eksponenti, bet reāli braucamie. Bērnības atmiņas vieniem, jaunatklāsme citiem - tas viss jūs sagaidīs "Retromoto" stendā!