Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Jaunieši asistenti – idejām bagāti

© Ģirts Brūns/Kurzemes vārds

Par jauniešiem, kuri Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) ieguvuši prakses vietu un strādā par nodarbinātības aģenta asistentu, nodarbinātības speciālisti pauž vienotu viedokli: atsaucīgi, gudri, darbīgi un idejām bagāti.

«Lielākā daļa jauniešu nesēž un darba uzdevumu negaida rokas salikuši klēpī, arvien piedāvā savas idejas,» uzsver NVA Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane.

NVA īsteno Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu, veidojot darba prakses vietas jauniešiem līdz 25 gadiem ar augstāko izglītību. Iesaistoties nodarbinātības pasākumā, viņi apgūst nodarbinātības aģenta asistenta zināšanas un darba iemaņas, saņemot ikmēneša stipendiju – 213 eiro. Liepājā šī projekta ietvaros kopumā nodarbināti 16 jaunieši. D. Baumane stāsta, ka visi jaunieši tikko kā pēc augstskolas absolvēšanas bija reģistrējušies NVA un darba meklēšanas pieredze bija visai neliela. Diviem jauniešiem pēc dalības projektā un reāla darba NVA bija skaidrs, ka darbs ar klientiem nav viņu aicinājums, taču pārējiem prakse ļoti patika, un četri joprojām strādā NVA par koordinējošiem ekspertiem dažādos projektos un viens par nodarbinātības organizatoru. «Viņi ir ļoti dažādi,» asistentus raksturo D. Baumane. «Ir jaunieši, kuri izdara tikai to, kas ir viņu pienākumos, taču lielākā daļa ir aktīvi, čakli, kuri arvien izdomā, kā vēl var palīdzēt nodarbinātības aģentiem, piedāvā savas idejas un darba rokas.» Tieši šos jauniešus NVA uzlūko kā potenciālos kolēģus. Galvenais jauniešu ieguvums ir pieredze, otrs – izpratne par darbu valsts iestādē.

Ļoti lielu atbalstu asistenti sniedza uzņēmuma Liepājas metalurgs krīzes laikā. «Ļoti svarīgi bija uzrunāt cilvēkus, no kuriem lielākā daļa nekad nebija bijuši NVA. Viņi bija ļoti pateicīgi par uzmanību, un šo darbu jaunieši asistenti izpildīja perfekti,» D. Baumane neskopojas ar atzinības vārdiem. Pašu spēkiem NVA uz to brīdi tik labi paveikt šo darbu būtu grūti.

Jelgavā jauniešu nodarbinātības aģentu asistentu pasākumā iesaistīti 13 jaunieši, no kuriem trīs turpina praksi arī pašlaik, trīs jaunieši asistenti strādā NVA pastāvīgā darbā, bet vairāki – NVA Rīgas filiālē. NVA Jelgavas filiāles vadītāja Andra Dietlava stāsta, ka lielākajai daļai jauniešu nav bijis darba pieredzes, ko, iespējams, var izskaidrot ar iegūto augstāko izglītību, kas pašlaik darba tirgū nav pieprasīta, piemēram, sabiedrības vadība. «Jaunieši iegūst darba pieredzi un izpratni, kas ir darbs valsts pārvaldē,» stāsta A. Dietlava. «Te ikdienā jaunieši redz, kā notiek darbs ar cilvēkiem. Arī mums tas ir liels ieguvums – varbūt no sākuma tie šķiet nenozīmīgi darbiņi – dokumentu sagatavošana un citi, taču bez tiem nevaram strādāt.» Bezdarbnieku pieplūdums vairs nav tik liels kā brīdī, kad šis projekts tika sākts, taču pašlaik darbs tiek organizēts, intensīvāk strādājot ar katru cilvēku, individuāli meklējot iespējas bezdarba problēmas risināšanai. «Jaunieši labi saprot bezdarbniekus, jo paši bijuši bez darba, viņi var labi palīdzēt cilvēkam, kurš pirmoreiz atnācis,» uzsver A. Dietlava.

Projekta Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība – 3. kārta ietvaros atbalstu saņēmuši jau 406 bezdarbnieki, to skaitā arī tie, kuri turpina strādāt praksi – 68. Projektā dalību pabeiguši vai priekšlaikus pārtraukuši 338 bezdarbnieki, lielākā daļa tāpēc, ka atraduši darbu. Visvairāk prakšu vietu izveidotas Rīgas reģionā, kam seko Daugavpils un Rēzekne. Eiropas Sociālā fonda projekts Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība – 3. kārta (Nr.1DP//1.3.1.1.3/10/IPIA/NVA/001) tiek realizēts līdz 2014. gada 30. jūnijam.