Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

"Maxima" pārskaitīs 1.736 miljonus eiro Zolitūdes traģēdijas pabalstiem

© F64 Photo Agency

Mazumtirdzniecības uzņēmums "Maxima Latvija" noslēdzis līgumu ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA) par centralizētu pabalstu izmaksu bērniem līdz 18 gadiem, kuri Zolitūdes traģēdijā zaudējuši vienu vai abus vecākus, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Maxima Latvija" vadītāja Jeļena Kondrašova.

Līguma ietvaros "Maxima Latvija" pārskaitīs 1 735 546 eiro VSAA kontā Valsts kasē, lai VSAA turpmāk līdz 2031.gada augustam nodrošinātu ikmēneša pabalstu izmaksu traģēdijā bojā gājušo personu bērniem līdz pilngadībai. "Patlaban tikai gaidām, kad saņemsim bankas konta numuru," portālam "Nozare.lv" teica "Maxima Latvija" komunikāciju speciāliste Daiga Grūbe.

Pabalstu VSAA sāks izmaksāt no šī gada maija valsts vidējās mēnešalgas apmērā, kas ir 711,44 eiro. Bērnam, kurš traģēdijā zaudēja abus vecākus, pabalsts tiks maksāts dubultā apmērā.

Ņemot vērā vidējos prognozētos ekonomiskās attīstības rādītājus Eiropas Savienības dalībvalstīs, pabalsta apmērs reizi trīs gados tiks indeksēts 3% apmērā par katru gadu.

Kopš pērnā gada novembra traģēdijas "Maxima Latvija" izmaksā pabalstus gan bez viena no vecākiem palikušajiem 22 bērniem, gan vienam bērnam, kas zaudējis gan tēvu, gan māti, gan cietušajiem - ārstēšanai un rehabilitācijai, kā arī cietušo tuviniekiem. Līdz 2014.gada maijam pabalstos bērniem kopumā būs izmaksāts 81 000 eiro, bet kopumā cietušajiem līdz marta pēdējai nedēļai pārskaitīts 351 000 eiro.

Kā ziņots, par pabalstu izmaksu sarunas starp "Maxima Latvija" ar Labklājības ministriju tika sāktas pērnā gada nogalē, kad "Maxima" akcionārs un pēc Zolitūdes traģēdijas izveidotās Krīzes vadības grupas vadītājs Igns Staškevičs tikās ar labklājības ministri Ilzi Viņķeli (V), lai rastu iespējami optimālāko sadarbības modeli un ilgtermiņa risinājumu pabalstu izmaksai Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo bērniem.

"Maxima Latvija" veikalu apgrozījums 2012.gadā bija 640,82 miljoni eiro, kas ir 8,99% pieaugums salīdzinājumā ar 2011.gada apgrozījumu - 587,94 miljoniem eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Koncerna peļņa pieaugusi vairāk nekā septiņkārtīgi - no 2,7 miljoniem eiro 2011.gadā līdz 20,4 miljoniem eiro 2012.gadā.

"Maxima Latvija" dibināta 2000.gada 29.novembrī. Koncerna pamatkapitāls ir 4,91 miljons eiro (3,45 miljoni latu). "Maxima Latvija" mātesuzņēmums ir Lietuvā reģistrētais "Vilniaus Prekyba UAB", kura mātesuzņēmums savukārt ir Nīderlandē reģistrētais "Lincoln Land Erste B.V.".

Jau ziņots, ka pērn 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.