Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Pētījums: Vairums Latvijas iedzīvotāju apzinās sirds slimību riskus, bet neko nedara to mazināšanai

© F64

Lai gan lielākā daļa jeb 87% Latvijas iedzīvotāju ir labi informēti par paaugstināta holesterīna līmeņa sekām un iespējamo risku saslimt ar dažādām sirds slimībām, vairums iedzīvotāju neko nedara, lai šos draudus mazinātu, un ikdienā lieto treknus pārtikas produktus, secinājusi pētījumu aģentūra "Omnicom Media Group" (OMD).

Kā aģentūru LETA informēja OMD pārstāve Zita Lazdāne-Laķe, no 15. līdz 22.janvārim OMD aptaujāja 835 Latvijas iedzīvotājus, lai novērtētu viņu zināšanas par paaugstināta holesterīna līmeņa ietekmi uz veselību. Pētījumā secināts, ka iedzīvotāju zināšanas ir labas, bet vienlaikus tikai 15% pievērš uzmanību tam, kādu labumu pārtikas produktu lietošana sniedz viņu veselībai.

56% aptaujāto ikdienā lieto treknus ēdienus - visbiežāk iedzīvotāji 30 līdz 50 gadu vecumā ar vidējiem ienākumiem 500 līdz 900 eiro mēnesī. Savukārt par izvēlētās pārtikas ietekmi uz veselību biežāk domā 15 līdz 19 gadus veci jaunieši, kā arī krievu vai citas tautības pārstāvji.

Vairums jeb 70% aptaujāto atzinuši, ka svarīgākais iemesls pārtikas izvēlē ir cena, bet 53% norādījuši, ka būtiskākais ir produktu kvalitāte.

Tikai 29% aptaujāto vismaz reizi gadā pārbauda, kā dzīvesveids un uzturs ietekmējis viņu veselību. 18% respondentu atzinuši, ka holesterīna līmeni asinīs pārbauda reizi divos līdz piecos gados, bet vairums jeb 53% - vēl retāk vai nemaz.

Speciālisti norāda, ka pārlieku trekna ēdiena lietošana ir papildu drauds veselībai, bet pārdomāts uzturs ir veids, kā ik dienu rūpēties par savas sirds veselību.

"Ikvienam ar vislielāko atbildību pret sevi un savu veselību vajadzētu izvēlēties ikdienas uzturā lietojamos pārtikas produktus. Uztura pareiza sabalansēšana darbojas preventīvi, tādēļ ir īpaši būtiski pievērst uzmanību visiem faktoriem, kas ietekmē sirds veselību, - izvēlēties pareizu uzturu, nodarboties ar fiziskām aktivitātēm un uzturā lietot pārtikas produktus, kas palīdz kontrolēt holesterīna līmeni," uzsver Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis.

Holesterīna līmeni pazeminoši ir augu sterīni, kas cilvēku zarnu traktā kavē ar pārtiku uzņemtā holesterīna nokļūšanu asinīs, skaidro speciālisti. Viņi iesaka uzturā pēc iespējas samazināt dzīvnieku izcelsmes tauku lietošanu, kas sastopami sierā, sviestā un krējumā, un šos produktus aizvietot ar, piemēram, margarīnu vai dažādām augu tauku pastām.