Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Notāri jau šķir. Vai arī laulās?

Pat ja laulību uztver kā ekonomisku institūtu, nekur nepazūd arī emocijas, tajā skaitā mīlestība, no kā, iespējams, baidās tie, kuri dzīvo nereģistrētās attiecībās. Tomēr nesen veiktā aptauja liecina, ka daļā Latvijas sabiedrības valda infantila izpratne par ģimeni, laulību un kopdzīvi.

Latvijā nereģistrētās partnerattiecībās dzīvo arvien vairāk pāru, un gandrīz puse valstī dzimušo bērnu pasaulē nāk tieši tādās attiecībās.

Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) un pētījumu centra SKDS februārī veiktais pētījums atklāj, ka uz jautājumu par nozīmīgākajām laulību priekšrocībām, salīdzinot ar nereģistrētām partnerattiecībām, 17,7 procenti aptaujāto atbildēja, ka laulība – tā ir iespēja sarīkot kāzas un iepriecināt sevi, ģimeni un draugus. Šo argumentu biežāk piesauca vīrieši. Savukārt 22 procenti respondentu sacīja, ka viņus varētu pamudināt oficiāli noslēgt laulību iespēja to izdarīt ātrāk un vienkāršāk. Piemēram, pie notāra. Iespējams, šādu priekšstatu radījusi jau esošā iespēja laulību šķirt pie notāra. Šis joprojām ir pieprasīts pakalpojums.

Latvijā notāri laulības nereģistrē, bet Igaunijā gan. «Mūsu kaimiņvalstī laulību iespējams noslēgt arī pie notāra. Reizē iespējams saņemt arī juridisku konsultāciju par partnerattiecību sakārtošanas iespējām, tā novēršot iespējamās problēmsituācijas nākotnē,» norāda zvērināta notāre Sandra Stīpniece. Piemēram, hipotekārais kredīts spēj sacementēt attiecības ciešāk nekā superlīme, jo laulības šķiršanai nepieciešama... bankas piekrišana. Daudzi to nemaz nezina. S. Stīpniece piebilst – būtu labi, ja to zinātu pirms laulības reģistrācijas, nevis uzzinātu tikai šķiršanās procesā. Arī tālab laulības reģistrācija pie notāra ļautu izskaidrot daudzus juridiskus un tiesiskus aspektus, pār kuriem cilvēki mēdz paklupt.

LZNP rīkotājdirektore Vija Piziča nosmej, ka ideja par šādu notāru funkciju radusies Rīgā, Baltijas valstu notāru padomju laikā. Igauņi noklausījušies un to jau īstenojuši. Tieslietu ministre Baiba Broka pieļauj – kā viens no iespējamiem risinājumiem, lai mazinātu nereģistrēto laulību skaitu, varētu būt laulību reģistrācijas vienkāršošana. Un to varētu veikt notārs. «Šāds risinājums varētu būt piemērots pāriem, kuriem nav svarīga pati laulību ceremonija, bet gan savstarpējo attiecību sakārtošana. Mums jābūt risinājumam arī tiem cilvēkiem, kas grib sakārtot mantiskās, juridiskās attiecības un vēlas reģistrēt laulību kā līgumu. Jāsadzird, ko grib sabiedrība. Pašlaik tā ir ideja, bet mēs redzam iespēju laulību reģistrāciju nodot notāriem,» sacīja tieslietu ministre. Neatkarīgajai viņa atzina, ka sarunas ar LZNP uzsāktas pirms dažām nedēļām, bet vakar Notāru dienu laikā prezentētā aptauja ir pamats, lai veiktu uz notāru funkciju paplašināšanu vērstas izmaiņas likumos.

B. Broka sacīja, ka tie būtu galvenokārt tehniski jautājumi, jo likumu grozījumi ir savstarpēji jāsamēro, un to var izdarīt dažu mēnešu laikā.