Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas ukraiņu diaspora uzraudzīs palīdzību Ukrainai

Novēlots, taču augstu vērtēts ir Latvijas un tās tautas sniegtais atbalsts Ukrainai cīņā par demokrātisko vērtību nostiprināšanu valstī, saka Latvijas Ukraiņu kongresa (LUK) valdes priekšsēdētājs Mikola Pavļuks.

LUK tagad rūpēsies, lai Latvijas sniegtā humānā palīdzība patiešām sasniegtu tos, kam tā nepieciešama, nevis aizķertos meklēšanā izsludinātā bijušā valsts prezidenta Viktora Janukoviča radītās varas vertikāles labirintos.

Par 29,7 tūkstošu eiro vērtas humānās palīdzības kravas nosūtīšanu Ukrainai agrā pirmdienas rītā lēma Ministru kabinets. Pārsvarā kravā būs saites un brūču šujamais materiāls, taču uz Ukrainu tiks sūtītas arī skābekļa maskas un elpināšanas aparāts. «Tās ir preces, kas varētu būt nepieciešamas ārkārtas situācijās – dažādu ielas sadursmēs gūstamu traumu un ievainojumu aprūpei,» saka Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Egita Pole.

Tikai nepieciešamais

Viņa stāsta, ka sūtīšanai paredzēto preču saraksts tapis saskaņā ar Ukrainas sniegto informāciju, kas ar Latvijas vēstniecības Ukrainā starpniecību nodota Latvijai. Lai sūtījuma nogādāšanu neaizkavētu ar dažādām iepirkuma procedūrām, iecerēts, ka sūtījumam nepieciešamo medicīnisko inventāru nokomplektēs no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta materiālajām rezervēm. Vēlāk krājumi tiks papildināti, izmantojot līdzekļus, kas budžetā iezīmēti neparedzētiem gadījumiem.

Apolitiska palīdzība

Kravu ar pirmās palīdzības sniegšanai nepieciešamajām precēm uz Ukrainu nogādās Latvijas Sarkanais Krusts (LSK), kurš aizvadītajā piektdienā uzsāka arī ziedojumu vākšanu Ukrainas nemieros cietušajiem.

Kaut arī pirmdienas rītā šim mērķim bija saziedoti gandrīz tūkstoš eiro, organizācijas ģenerālsekretārs Uldis Līkops saka, ka par iedzīvotāju atsaucību vēl esot pāragri spriest un saziedotā summa būs lielāka. Tā domāt ļauj arī ziedot.lv sniegtā informācija, ka cilvēki joprojām zvana šai organizācijai un interesējas par iespējām ziedot Ukrainas nemieros cietušajiem. Visiem šiem interesentiem tiekot ieteikts ziedot LSK norādītajā kontā. Pats ziedot.lv ziedojumus sāks vākt, ja to lūgšot kāda no Ukrainas organizācijām.

U. Līkops skaidro, ka LSK galvenā rūpe šobrīd esot valdības sagādātās humānās palīdzības operatīva nogādāšana tieši tiem, kam tā nepieciešama, un tādā apmērā, kā tā nepieciešama. «Svarīgākais ir koordinēt sūtījumu, lai tas kalniem neuzkrājas neizmantots vai nenoklīst neceļos,» saka U. Līkops. Ļoti nozīmīga un vērtīga esot Latvijas Ukraiņu kongresa solītā palīdzība sūtījuma koordinēšanā, «lai tās mantas nokļūst tur, kur tām jānokļūst».

LSK arī skaidro, ka citas mantas, piemēram, apģērbu un pārtiku, nevajag sūtīt, jo tā esot pietiekami pašai Ukrainai. Tomēr, ja Ukraina informēs par savām vajadzībām, kuras LSK nevarēs apmierināt pašu spēkiem, par to tiks informēta sabiedrība.

LSK arī atgādina, ka tā nešķiros, kam tiks izmantota Ukrainai nogādātā krava – organizācija ir apolitiska. «Sarkanais Krusts palīdzību sniedz tiem, kam tā vajadzīga, neraugoties uz cietušo politisko pārliecību. Lai politiķi paši tiek savā starpā galā,» uzsver U. Līkops.

Pazust neļaus

Par to, ka bez īpašas uzraudzības palīdzības krava var nesasniegt adresātu, aizdomājies LUK valdes priekšsēdētājs Mikola Pavļuks. Tāpēc ukraiņu diasporas pārstāvji, sazinoties ar Ukrainas valdību un saviem paziņām, apņēmušies nodrošināt kravas nonākšanu pie adresāta.

«Janukoviča varas vertikāle bija tā uztaisīta, ka visur bija Janukoviča cilvēki, tāpēc pagaidām nav zināms, cik uzticami jaunajai varai tie ir,» aizdomās dalās M. Pavļuks. Viņš zina stāstīt, ka tuvākajā laikā par Ukrainas veselības ministri kļūs sieviete, kas viena no pirmajām sāka neatliekamās medicīniskās palīdzības organizēšanu nemieros cietušajiem, tieši ar viņu LUK pārstāvji arī sazināsies, lai Latvijas sniegtā palīdzība tiktu izmantota maksimāli.

«Vēlos pateikt lielu paldies Latvijai, tās tautai un valdībai, kas atsaucās Ukrainai grūtā brīdī un kaut ko dara lietas labā, taču jāatzīst, ka palīdzība un atbalsts bija mazliet nokavēts,» Latvijas un visas Eiropas Savienības brīžam bezzobaino attieksmi neaizmirst M. Pavļuks.