Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Gripas epidēmija Latviju šogad varētu neskart

© skanpix

Gripa Latvijā šogad varētu nesasniegt epidēmijas apmērus, bet, ja tā notiks, tad epidēmijas periods nebūs ilgs, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

"Mēs plānojam, ka šogad nebūs tik augsta saslimstība kā pagājušajā gadā, jo daļa iedzīvotāju šo gripas vīrusu jau ir pārslimojusi, kā arī vakcinēšanās rādītāji ir krietni augstāki," skaidro SPKC direktore Inga Šmate.

Šogad Latvijā cirkulējot praktiski tas pats gripas vīruss, kas pērn. Pagājušajā sezonā šis vīruss bija pilnīgi "svaigs", un parasti šādās reizēs ar to saslimst daudz cilvēku, kā tas arī notika, skaidro speciāliste.

SPKC gripas monitoringa dati liecina, ka aizvadītajā nedēļā pie ģimenes ārstiem vērsušies 14 pacienti, kuriem konstatēta gripa - par astoņiem cilvēkiem vairāk nekā nedēļu iepriekš. Savukārt slimnīcās tika nogādāti trīs pacienti ar gripu un trīs pacienti ar gripas izraisītu pneimoniju.

Gripas gadījumi iepriekšējā nedēļā reģistrēti visās vecuma grupās, izņemot 65 gadus veciem un vecākiem cilvēkiem. Visvairāk slimojuši bērni vecumā līdz 14 gadiem. SPKC rīcībā nav informācijas par nāves gadījumiem, kas būtu saistīti ar gripu.

Tikmēr vēršanās pie ģimenes ārstiem citu augšējo elpceļu infekciju gadījumos aizvadītajā nedēļā palielinājusies par 6,7% un bijusi vidēji 1066 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Par 58% palielinājies pacientu skaits ar pneimoniju - kopumā reģistrēti 18,3 plaušu karsoņa gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Augstākā saslimstība reģistrēta Liepājā un Rēzeknē, bet zemākā Jēkabpilī. Visstraujāk tā pieaugusi Rēzeknē - par 38,2%

Slimojuši visu vecuma grupu cilvēki, tomēr augstākā saslimstība reģistrēta starp bērniem līdz četru gadu vecumam - 5303 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Strauji saslimstība palielinājusies 65 gadus vecu un vecāku cilvēku vidū - par 14%, kā arī starp bērniem piecu līdz 14 gadu vecumā - par 12%.